Upphandlingen i äldreomsorgen bör förkastas

Vid äldrenämndens sammanträde förra veckan krävde socialdemokraterna och miljöpartiet att den aktuella upphandlingen av vårdboende skulle gå på återremiss.

Eva Lindh kommunalråd för Socialdemokraterna i Linköping.

Eva Lindh kommunalråd för Socialdemokraterna i Linköping.

Foto:

Linköping2011-12-19 07:50


Men verkligheten blev mer dramatisk än så. Socialdemokraterna och Miljöpartiet krävde istället att hela upphandlingen skulle förkastas.
Skälet till detta kraftiga markerande från oppositionens sida är att man inte ansåg att frågan analyserats ur ett kvalitetsperspektiv.

Bemanning och kvalitet
Den kommunala enheten LeanLink tog hem fem av de sammanlagt nio aktuella upphandlingsärendena. Kärna vårdboende behölls av kommunen och Valthornsgatans vårdboende återerövrade man från de privata entreprenörerna. De privata jättarna med Carema Care, Aleris och Antendo i spetsen tog hem fyra entreprenader, Bantorget, Villa Ryd, Gröna Gården och Ekhult.
Striden handlar om vilka principer som ska avgöra upphandlingar av vårdboenden inom äldreomsorgen och de fem aktuella vårdboenden i Linköping som går till privata entreprenörer ifrågasätts nu av den politiska oppositionen och mycket står på spel.
Omsorgsnämndens vice ordförande och socialdemokratiska kommunalrådet Eva Lindh kommenterade de aktuella upphandlingarna.
- Vårt förslag från början var att få stopp på de upphandlingarna som är nu för att få tid att utvärdera till nästa upphandlingsomgång som ska vara klar i mars 2012. Nu krävde vi att hela upphandlingen skulle förkastas för att det behövs mer tid för analys så att brukare och politiker ska kunna veta att man får den kvalitet man vil ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om