US-avdelning stängd efter smitta

I fredags stängdes avdelning 61 inom lungmedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.
Anledningen är att fem patienter och en medarbetare smittats av multiresistenta bakterier, MRSA.

Hur smittan kommit in på sjukhuset är fortfarande oklart. Patienter, medarbetare och studenter som varit på avdelningen den närmsta tiden ska nu testas. Foto: Cecilia Johansson

Hur smittan kommit in på sjukhuset är fortfarande oklart. Patienter, medarbetare och studenter som varit på avdelningen den närmsta tiden ska nu testas. Foto: Cecilia Johansson

Foto:

Linköping2005-01-24 07:22

- Vi kan helt utesluta kopplingar till katastrofen i Asien eftersom vi inte har behandlat någon av patienterna därifrån, säger AnnSofi Sommer, chef för lungmedicinska klinken i Linköping i ett uttalande.
Det första fallet upptäcktes på kliniken den 3 januari och det sista i torsdags förra veckan.
- Det är oftast inte så allvarligt, mer än att vi är väldigt angelägna om att inte få en allmän spridning, säger Barbro Isaksson, hygienöverläkare vid vårdhygien i Östergötland

Införningsstopp
Införningsstopp infördes i fredags och de tretton patienter som låg inne har flyttats till andra avdelningar på grund av saneringsarbete.
- Det är ovanligt att så många som sex personer drabbas på så kort tid på en och samma avdelning, säger Barbro Isaksson. Vi arbetar nu med att spåra smittan genom att undersöka alla patienter, medarbetare och studenter som har besökt avdelningen under december och januari månad. Vi går också igenom rutiner på avdelningarna vad gäller vård och hygien.
Proverna som tas skickas till Smittskydsinstitutet med förhoppningen att specialanlyser ska kunna avgör om bakterierna exempelvis kommer från något särskilt land.
- I det här fallet har vi ingen indexpatient, så vi vet inte vem som kommit med det, och det är inte säkert att vi någonsin får reda på det, säger Barbro Isaksson.
Hur lång tid kommer saneringsarbetet att det ta?
- Det är svårt att säga, men kanske en vecka, säger Barbro Isaksson.

Behandling
De multiresistenta bakterierna är resistenta mot vissa typer av antibiotika, exakt vilken stam av MRSA det rör sig om i det här fallet vet man ännu inte.
- Många av de antibiotika som vi normalt använder vid behandling av de här infektionerna är de resistenta mot, säger Barbro Isaksson. Men de är inte helt resistenta så det finns fortfarande alternativ som man kan använda vid behandlingskrävande infektion.
Denna multiresistenta variant är fortfarande väldigt ovanlig i Sverige, även om den ökat de senaste åren.
- De är vanligare på alla sjukhus utom i Norden och i Holland, säger Barbro Isaksson. I Östergötland har vi haft väldigt blygsamma siffror.
Varför har de inte blivit så vanligt i Sverige?
- Vi har en mycket mer strikt antibiotikapolicy än på andra håll i världen, säger Barbro Isaksson. Vi odlar för hitta dem, isolerar patienter för att de inte ska spridas till andra. Får vi till exempel in patienter som kanske varit på semester i grekiska övärlden lägger vi dem i enkelrum, gör odlingar för att se om de har fört med det sig hem, allt för att det inte ska spridas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om