Utbildning lösning för varslade

Under torsdagkvällen träffades företrädare för kommunen, regionförbundet, arbetsförmedlingen och länsstyrelsen för att diskutera den senaste tidens varselvåg. Norrköping har drabbats av en rad varsel från stora industrier och någonting behöver göras för de hundratals Norrköpingsbor som inom en snar framtid kommer att stå utan arbete. Nu diskuteras att underlätta för omskolning utan studielån.

Regionens aktörer kraftsamlar för att hitta en lösning för de varslade i Norrköping.

Regionens aktörer kraftsamlar för att hitta en lösning för de varslade i Norrköping.

Foto:

Linköping2014-02-01 05:06


Under den efterföljande presskonferensen under torsdagskvällen deltog kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist, näringslivsdirektör Ann Revland, landshövding Elisabeth Nilsson, arbetsförmedlingschef Niclas Sjösten och Östsams styrelseordförande Jan-Owe Larsson.
- Det vi har diskuterat är den gemensamma verklighetsbilden, vad vi kan göra tillsammans och hur vi kan göra det tillsammans.
Inom kommunen måste vi kraftsamla och hjälpas åt men vi har bedömt att när det är så pass allvarligt så behöver vi hjälp från våra samarbetspartners, inledde Stjernkvist presskonferensen och Elisabeth Nilsson fortsatte.
- När det blir så många smällar på en gång för en enskild kommun så är det lätt att man ser väldigt mörkt på situationen. För de enskilda personerna som drabbas är det ett hårt slag, marken gungar under fötterna för alla som ser att jobbet försvinner. Jag skulle känna precis samma sak, sade hon och fortsatte att prata om den stigande tillgången på arbeten i Norrköping.
- Det vi också måste titta lite mer på är att se ljus i mörker. När vi ser antalet nyanmälda jobb under 2013 så är det fler än 2012 och tidigare år.

Viktig kommun
Östsams Jan-Owe Larsson betonade att regionförbundets del i arbetet inte handlar om att finnas till hjälp ute på de drabbade arbetsplatserna utan att i stället arbeta strukturellt för att arbetslösheten inte ska öka.
- Norrköping är en viktig kommun i vår stora region och de här varslen är en signal som inte är så bra men det ligger ändå underliggande positiva strömningar för Sverige och Norrköping. Från Östsam kommer vi fördjupa samarbetet med kommunen, länsstyrelsen och arbetsförmedlingen. Vi kommer inte gå in i varselarbetet men vi sitter på resurser när det gäller kompetensförsörjning. Inom våra resurser kommer vi att prioritera Norrköping som nummer ett. Norrköping har arbetslöshet som sedan många år ligger ett par procent högre än i regionen i snittet. Vad Östsam kan hjälpa till med är att titta på strukturer, hur kan vi långsiktigt få ner arbetslösheten. Det här blir bredare än att just titta på dessa företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om