Utbyggnadsplaner i Linköping

Nyligen har Linköpings kommun antagit översiktsplan för landsbygden och småorterna. Ansvarigt kommunalråd, Muharrem Demirok, kallar det inte för översiktsplan utan leker med orden när han säger att det är en utvecklingsplan. Förmodligen gör han det för att visa hur viktigt han som centerpartist tycker att denna styrande handling är för landsbygden.

Berg är naturligtvis attraktivt för både permanentboende såväl som för turism.

Berg är naturligtvis attraktivt för både permanentboende såväl som för turism.

Foto:

Linköping2014-06-23 06:54


Linköping kommun sträcker sig över dryga 1600 kvadratkilometer och på den ytan delar tätorten plats med ett omfattande slättlandskap och en del sjöar. 96 procent av kommunens yta består av landsbygd vilket måste anses som väldigt mycket för en "stor" kommun av Linköpings kaliber.

Orter i nära relation
Parallellt med att landsbygden fått en ny utvecklingsplan ställs också förslaget till översiktsplan för Ljungsbro och Berg ut för ett samråd.
Den nu gällande översiktsplanen i området är från 1995 och den behöver nu revideras tack vare den expansion som inte minst Ljungsbro är inne i de senaste åren.
År 2011 bodde det 7 900 invånare i tätorterna, varav 6 600 bodde i Ljungsbro och 1 300 i Berg. I den aktuella samrådshandlingen planeras det för en utbyggnad på drygt 1 500 bostäder vilket innebär ungefär 4 200 nya invånare i Berg och Ljungsbro. De två orterna har redan idag en samhörighet men i det nya planförslaget vill man att den relationen ska betonas ännu mer inte minst genom åtgärder runt omkring Göta kanal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om