Uteserveringar viktiga för stadsbilden

Marianne Lindh är vd och cityutvecklare på Linköping city. Hon och hennes kollegor brinner för att göra Linköping till en mer attraktiv stad med större trivsel och ökad inflyttning. Uteserveringar kan dra ett strå till stacken, eftersom de öppnar för nya möten.

Marianne Lindh i solen på en uteservering.

Marianne Lindh i solen på en uteservering.

Foto:

Linköping2014-05-22 06:53


Sommar är för många lika med uteservering - något som är viktigt för Linköping för att vara en trivsam sommarstad trots avsaknad av hav. Vi svenskar har blivit mer kontinentala och vill gärna ta med våran medelhavsresekänsla till hemlandet.
- Förr var det fiken som gällde när vi skulle träffas. Nu gör vi det helst ute. Sedan 1990-talet har vi blivit allt mer kontinentala som personer, och när kunden önskar uteserveringar följer näringslivet med. Vi har gjort ett bra arbete med klustring, och det är fler näringar som vill flytta ut när det blir lite varmare.
Uterummet utgör charmen i stadskärnan, och det finns få saker som är lika inbjudande som en välskött uteservering, säger hon och konstaterar att utelivet ligger oss varmt om hjärtat. Tänk bara på midsommar: trots spöregn vill vi sitta ute.

Stora sommarevenemang
Våra semestervanor har också förändrats. Att försöka ta ut all semester i juli är inte längre någon självklarhet; vi är mer flexibla och tar gärna ut någon vecka på vintern i stället.
- Sverige dör inte längre i juli, och allt fler turister strömmar hit. Vi har många sevärdheter och en rad centralt belägna hotell. Förhoppningsvis tycker några staden är så fin att de vill slå ner sina bopålar här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om