Dubbelmördaren kan inte dömas till fängelse

37-årige Daniel Nyqvist, som erkänt dubbelmordet på Åsgatan, lider av en allvarlig psykisk störning. Det innebär att han inte kan dömas till fängelse.

37-årige Daniel Nyqvist har erkänt att det var han som låg bakom dubbelmordet på Åsgatan den 19 oktober 2004.

37-årige Daniel Nyqvist har erkänt att det var han som låg bakom dubbelmordet på Åsgatan den 19 oktober 2004.

Foto: J Falk/Jessica Gow/TT

Linköping2020-07-24 10:52

På fredagen fick Linköpings tingsrätt ta del av resultatet av den rättspsykiatriska undersökning som gjorts vid den rättspsykiatriska regionkliniken i Huddinge. Rättsmedicinalverkets experter har kommit fram till att Daniel Nyqvist vid tiden för dubbelmordet för snart 16 år sedan led av en allvarlig psykisk störning. Enligt RMV lider 37-åringen fortfarande av en allvarlig psykisk störning. Detta innebär att Nyqvist inte kan dömas till fängelse. Det troliga är att han istället döms till rättspsykiatrisk vård på obestämd tid. 

Enligt RMV finns det en risk för att 37-åringen på fri fot kan återfalla i brottslighet av allvarligt slag. 

Det var tidigt på morgonen, klockan 06.35, den 9 juni i år som polisen grep Daniel Nyqvist i hans bostad i Johannelund. Senare samma dag kom beskedet att 37-åringens dna-profil är identisk med den dna-profil som säkrades på brottsplatsen på Åsgatan. Vid 14-tiden förhördes han av polis – och valde då omgående att erkänna att det var han som dödade åttaårige Mohammed Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svenson genom att utdela knivhugg med en butterflykniv. Motivet är ännu så länge okänt.  

Att Daniel Nyqvist, trots enorma polisiära insatser, lyckades bevara sin hemlighet i 16 år kan förmodligen förklaras av det isolerade liv som han levt efter dådet. Han har aldrig dömts för något brott – och har därmed inte heller blivit dna-topsad i samband med någon polisutredning. 37-åringen har haft ett begränsat socialt umgänge och har aldrig lyckats etablera sig på arbetsmarknaden. Han har levt på ersättning från Försäkringskassan. 

För Frivården har Nyqvist berättat att han är road av datorspel och att han, innan han blev gripen, brukade dricka tolv folköl varje dag. Alkoholen använde han som någon form av självmedicinering mot ångest och oro. 

Det var en kombination av avancerad dna-analys och släktforskning som gjorde att polisen till slut lyckades identifiera Daniel Nyqvist som misstänkt för dubbelmordet. 

Så görs undersökningen

En rättspsykiatrisk undersökning tar vanligen fyra veckor. Den misstänkte undersöks av ett team bestående av rättspsykiater, psykolog, socialutredare och omvårdnadspersonal. Teamets uppdrag är att genom samtal, observationer och tester ta reda på om personen hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks. De ska också svara på frågan om personen behöver vård.

Källa: Rättsmedicinalverket 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!