Utspel om Götalandsbanan i Linköping

Igår öppnade årets upplaga av Transportforum i Linköping. Evenemanget har samlat lite färre deltagare och föreläsare i år jämfört med tidigare år, men programmet, som omfattar 73 olika sessioner, håller en bra kvalité med många intressanta forskningsredovisningar.

Infrastrukturministern Carin Elmsäter-Svärd invigningstalade med utspel. Foto: Tommy Pettersson

Infrastrukturministern Carin Elmsäter-Svärd invigningstalade med utspel. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2014-01-09 08:37


VTI:s generaldirektör Jonas Bjelvenstam inledde med att hälsa deltagarna välkommen till årets upplaga, som är den 31 e i ordningen, av Transportforum. Generaldirektören betonade att det gäller att nu stå samlade och dra åt samma håll inför den stora utmaning som Sverige står inför inom transportområdet. Han betonade att motsättningarna måste tonas ner mellan olika myndigheter och verk. Han hoppades årets Transportforum skulle innebära att många av de projekt som presenterades skulle få nya intressanta bearbetningar.

Utredning om stambanan
Infrastrukturministern Carin Elmsäter-Svärd (m), som liksom tidigare år var inledningstalare, kunde i sitt anförande presentera nyheten att hon på onsdagen gett i uppdrag till Trafikverket att snabbutreda utbyggnad av stambanan mellan Stockholm - Malmö och Stockholm - Göteborg.
- Utredningen skall presenteras redan i slutet av februari och skall titta på fysiska förutsättningar att genomföra förändringar, saCarin Elmsäter-Svärd (m) som betonade att de som tror att att järnvägsproblemen är något quickfix inte riktigthar förstått den svenska järnvägens problem.
Den nya stambanan kan ha tåg som kan gå i hastigheter mellan 250 och 320 kilometer i timmen. Utredningen skall också titta på samhälleliga ekonomiska kalkyler, kostnadskalkyler för utbyggnad samt vilka alternativ som finns till investeringar och finansieringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om