Väcker urgammal teknik till liv

Människan har på ett eller annat sätt alltid skyddat sig mot regnet, men tillvägagångssätten har varierat. När Kristin Sundberg skapade sina egna regnjackor använde hon sig av en flera hundra år gammal teknik, helt utan de miljöfarliga ämnen som ofta finns i kommersiella produkter. ”Jag vill ju egentligen rädda världen med dem”, säger designern.

Kristin Sundberg har använt sig av en urgammal impregneringsteknik för att skapa regnjackor helt av miljövänligt material. Foto: Dennis Petersson

Kristin Sundberg har använt sig av en urgammal impregneringsteknik för att skapa regnjackor helt av miljövänligt material. Foto: Dennis Petersson

Foto:

Linköping2016-10-31 18:00

På Storgatan i Linköping är de prydligt upphängda i den kreativa Hemslöjdsbutiken. Med skiftande design lockar trion till att flera fotgängare stannar upp och betraktar det välplacerade skyltfönstret.

Vad de ser är regnjackor, helt i i miljövänligt material, framställda genom en flera hundra år gammal teknik. Det är Kristin Sundberg, uppvuxen i Gästrikland, fast boende i Norrköping, som med ett brinnande intresse genomfört projektet ”Skur” och ligger bakom den unika produkten.

– Kommersiella regnjackor är antingen gjorda av plaster, som kommer från fossila bränslen, eller perflourerande ämnen, som kommer från rymdforskningen. Det sistnämnda är nästan mest obehagligt då det finns kvar för evigt och inte visar några tecken på att brytas ned, vilket innebär att det finns i många levande organismer runt om i världen. Jag som är miljöintresserad, utan att vara någon expert, tycker det låter fruktansvärt, säger designern och fortsätter:

– Dessa jackor måste slängas som miljöfarligt avfall samtidigt som det jag gör kan slängas i komposten, vilket är mitt mål, så därför har jag inte använt mig av varken metall- eller plastdetaljer.

Urgammal teknik

Genom en distanskurs på utbildningssätet Sätergläntan i Dalarna fick hon i uppdrag att ta fram en produkt.

Idéerna var många, men till sist fastnade hon vid en urgammal impregneringsteknik som hon fick vetskap om genom en tidningsartikel. Hon påbörjade projektet, sökte stipendium och fick 40 000 kronor, vilket gjorde det hela möjligt.

– De som har använt regnkläder historiskt sett är sjömännen, för i deras situation kom ju vatten från alla håll. 

Nå den breda massan

De har bland annat använt sig av samma teknik som jag då man impregnerar tyget med linolja och bivax i flera lager, som gör att jackan blir vattenavvisande och vattentät, säger Kristin Sundberg. Nu är målet att starta ett eget företag och utveckla produktion ytterligare genom att tillverka olika modeller och storlekar, så att regnjackorna till slut kan nå den breda massan, men för att nå dit krävs hårt arbete, något Kristin Sundberg är beredd att lägga ner.

– Jag försöker tänka och njuta över att jag faktiskt är färdig med projektet och har lyckats, men jag vill ju egentligen rädda världen med det här, så då kan jag ju inte ta 12 000 kronor för en jacka, utan det måste ju vara mindre, så jag ska verkligen satsa på det här, avslutar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om