Vad händer i måleribranschen?

... när reglerna för ROT-avdraget ändrats.

Stefan Håkansson, som hållit Stångå Måleri i gång i två decennier. Foto: Leif larsson

Stefan Håkansson, som hållit Stångå Måleri i gång i två decennier. Foto: Leif larsson

Foto:

Linköping2016-01-18 13:47


Stångå Måleri i Linköping jobbar med både stora och små projekt. Från att måla om enstaka villor till hela 800 fönster och fasaddetaljer på Kunskapsgallerian på S:t Larsgatan.

- Våra kunder är allt från privatpersoner och lokala mindre byggföretag till stora byggföretag. Vi målar och tapetserar och ibland använder vi linoljefärg. En del värnar om gamla traditioner, berättar bolagsägaren Stefan Håkansson.

Han startade Stångå Måleri 1995, anställde en person nästan direkt och i dag finns sex personer på företaget. Stefan är hälftenägare precis som Roland Andersson som anslöt för cirka tio år sedan. Alla sex är ute på fältet och arbetar.

I första hand i Linköping med omnejd men företaget har exempelvis även haft uppdrag ända nere i Malmö. Arbetena utförs i nybyggen och där det renoveras, fördelningen är 50/50. Det har hänt en del sedan Stefan drog i gång 1995.

- Numera är allt material vattenspädbart, lätthanterligt och miljövänligt. Och vi har ett miljötänk i företaget. Däremot har arbetsmetoderna inte ändrats, det har bara tillkommit en del nytt i maskinparken, berättar Stefan. Företaget arbetar således med både stort och smått. Radhus i Tallboda, stiftsgården i Vårdnäs och Leos Lekland är exempel på variationen i jobbet. Så här års, i januari-februari, är det relativt lugnt men framåt våren och sommaren tar det fart.

- Vi är nästintill uppbokade kommande sommar. Då blir det mycket fönsterjobb, omvittnar Stefan. Efter nyår har reglerna för ROT-avdraget ändrats. Tidigare fick kunden dra av 50 procent av kostnaden, andelen har nu sjunkit till 30 procent.

Läs mer i måndagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om