För femtio år sedan fanns det ett flertal konditorier i Väderstad. Men med åren har alla utom Centralkonditoriet försvunnit. Namnet kommer sig förmodligen av det centrala läget, då man ligger på vänster sida efter korset av gamla Riksettan/Vadstenavägen om man åker mot Vadstena. Huset byggdes 1914 som konditori, på 1920 talet fanns det även övernattningsrum på övervåningen samt slakteri i källaren. Sedan 18 år tillbaks drivs och ägs fiket av Helen och Thomas Schwenke.
Lämnade storstan
– Vi ville lämna det hetsiga storstadslivet i Stockholm, säger Thomas Schwenke då vi fångar honom i flykten under en solskensdag och kunderna vill ha sitt bröd och fika. Dock jobbar hans barn och flera andra på centralkonditoriet så han kan sätta sig ner en liten stund för att prata och berätta lite om sitt omtalade konditori.
– Jag är kock från början men lärde mig baka av den gamle bagaren. Sedan var det bara att hänga i men när vi fick gastronomiska akademins diplom för vårt arbete 2007 så började jag tänka om. Nu måste jag ta bakandet på allvar, vilket innebar att jag slängde ut allt vad tillsatser, margarin och annat som inte hör hemma i mina bullar numera, all världens väg. Det var även då det började gå riktigt bra och 2008 gjorde vi vårt bästa år sedan starten och så har det bara löpt på.
Stamgäster stannar
Thomas berättar att det finns de bybor som kommer in både en, två och till och med tre gånger per dag. Det gäller för övrigt en kund som kommer från Tranås och åker hela vägen flera gånger per dag. Ibland händer det att kunder som är på väg mellan Skåne och Stockholm ringer och beställer, stannar till för en kaffe och sedan åker vidare.
– För mig är det viktigt att varje bulle blir bra och att alla mina kunder blir nöjda varje gång. Visst kan det bli fel ibland men då får man rätta till det, säger Thomas och berättar om en bröllopstårta som var stenhård när gästerna skulle äta den. Då får man helt enkelt göra det bästa av det, skrattar han och tillägger att denna gång fick han bjuda på tårtan.