Väktare ska förhindra trängsel vid resecentrum

Östgötatrafiken låter fler väktare cirkulera på Linköpings resecentrum efter att trängsel och resande ökat. Till att börja med i rusningstid under två veckor.

Flera väktare än vanligt från Östgötatrafikens kontrollgrupp var synliga på Linköpings resecentrum på tisdagsmorgonen.

Flera väktare än vanligt från Östgötatrafikens kontrollgrupp var synliga på Linköpings resecentrum på tisdagsmorgonen.

Foto: Julia Djerf/Fredrik Palmqvist

Linköping2020-08-18 11:57

– Vi har gett vår kontrollgrupp, som annars främst är till för att kontrollera biljetter, uppgiften att finnas till på plattformarna om det skulle uppstå situationer med trängsel. De finns på plats annars också, men nu har vi fler personer på samma ställe för att kraftsamla lite extra, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

Det ökade resandet efter sommaren i samband med skolstart och att fler återvänder till sina arbeten, har vid vissa tider inneburit en ökad trängsel såväl på Linköpings resecentrums plattformar som på tåg och bussar. Från i måndags har därför Östgötatrafiken bett sin så kallade kontrollgrupp att även se till att resenärer tänker på att hålla avstånd för att förebygga smittspridning av covid-19.

– Förare till bussar och tåg samt tågvärdar är ju bundna till sina fordon. Vaktbolagen som vi har avtal med är väktarklädda och kan ingripa om det skulle hända något men har inte samma befogenheter som en ordningsvakt ombord på tågen.

Mattias Näsström vill inte gå in på närmare detaljer om hur gruppen arbetar, då det primära uppdraget att få fast fuskåkare ibland motarbetas och konkreta uppgifter skulle därför kunna missgynna det arbetet. Men så mycket kan han berätta att insatserna särskilt fokuserar på morgnar och eftermiddagar när flest reser.

– Det kommer kanske fortsätta i höst och vinter också. Vi följer utvecklingen av pandemin för att se vilka behov som finns, säger Näsström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!