Striden om Vallaskogen böljade fram och tillbaka ända från 1968 fram till dess att man beslutade om att skogen skulle bli ett naturreservat. Aktivister och större delen av Linköpings befolkning engagerade sig och vann folkomröstningen om Vallaskogen och räddade skogen 1989.
Mångfalden segrade
Naturreservatet ska både bevara biologisk mångfald, vårda det forntida kulturlandskapet och det biologiska kulturarvet som består av betad bondeskog med inslag av bland annat trägärdesgårdar. Skogen binder också ihop det gröna stråk som går från Tinnerö eklandskap till Rydskogen.
– Äntligen kan vi förverkliga den ursprungliga tanken om att göra hela Vallaskogen till naturreservat. Nu säkerställer vi att allmänheten även i framtiden har tillgång till ett av kommunens mest välbesökta naturområden. När fler bostadsområden växer fram är det viktigt att skydda värdefulla naturmiljöer, säger Nils Hillerbrand (MP), miljökommunalråd.
Gammalt beslut
Förslaget innebär att ett 13 år gammalt inriktningsbeslut blir verklighet. År 2003 antog Linköpings kommun en översiktsplan för övningsområdet där det föreslogs att Vallaskogen blir naturreservat.
Förslaget innebär att Vallaskogen får en ny skötselplan för att utveckla dess biologiska, kulturhistoriska och friluftsmässiga värden. T1-skolornas skolskog ska utvecklas, vägar och stigar ska rustas upp och skyltningen i skogen ska bli bättre. Förslaget innebär också att torpmiljön Jonsbo ska rustas upp igen.
För att samordna reservatets skötsel föreslås ett kommunalt förvaltningsråd där samhällsbyggnadsnämnden, kultur-och fritidsnämnden och Bryggaregården ingår. Enligt förslaget blir samhällsbyggnadsnämnden naturvårdsförvaltare.