Vår nästa roadracingstjärna?

Lena Persson är civilingenjör och jobbar med biomedicin till vardags. På fritiden tar hon dock på sig skinnstället och sätter sig på en 600 kubikmeters roadracingmotorcykel som gör 250 kilometer i timmen på raksträckorna.

Lena Persson. Foto: Patrik Ekström

Lena Persson. Foto: Patrik Ekström

Foto:

Linköping2012-06-21 06:40


- I kurvorna går det betydligt saktare, försäkrar Lena som är född och uppvuxen i Karlshamn och flyttade till Linköping för att studera till civilingenjör.

Tog MC-kort 2000
- Jag tog MC-körkort 2000 och började köra roadracing 2003. Faktum är att jag blev biten direkt. Jag vet inte riktigt vad det är men den här sporten passar mig perfekt. Sedan är det en ganska liten sport, alla känner alla och det är en enorm gemenskap i depån där alla ställer upp för varandra. Behöver man hjälp med något som krånglar så får man det, berättar hon med entusiasm i rösten.

Alla mot alla
Lenas hemmabana är Sviestad och hon tävlar för Linköpings Motorsällskap (LMS). När man tävlar i Roadracing finns det ingen speciell dam eller herrklass utan alla tävlar mot alla.
- Det tycker jag är jättebra även om vi tjejer är i minoritet. Jag vill självklart att vi blir flera och jag hoppas att jag själv kan inspirera andra tjejer till att börja köra motorcykel och tävla i Roadracing.
Att köra motorcykel fort och dessutom tävla ställer självklart krav på den som kör. Att Lena skulle vara rädd finns inte på kartan men hur är det att köra omkull i kanske 150 kilometer i timmen?

Glider på asfalten
- Det första man ska tänka på är att inte vara i närheten av motorcykeln för då kan det gå rejält illa. Sedan har man ju skydd och man bara glider på asfalten och då gäller det bara att skydda sig när den tar slut. Sedan brukar jag försöka känna efter så jag inte är skadad men det har hänt att jag blivit rejält förbannad och slagit knytnäven i asfalten direkt. Men självklart ska man vara tacksam så länge inget allvarligt händer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om