Vårdpersonal i Östergötland avvänjer rökare

Sjuksköterskor och arbetsterapeuter som utbildade rökavvänjare. Landstinget genomför just nu en satsning för att hjälpa östgötarna att sluta röka. Receptet heter motiverande samtal och även rollspel.

Linköping2003-10-10 06:24

Nu i dagarna deltar 123 landstingsanställda i en tvådagarskurs för att specialisera sig på att tala rökare och snusare till rätta. Personal inom flera olika vårdkategorier deltar i kursen, bland andra sjuksköterskor, apotekspersonal, arbetsterapeuter, kuratorer och tandhygienister.
- Det är en väldigt fin blandning av människor vi har fått ihop, säger Britt Öster som är tobaksansvarig på Folkhälsovetenskapligt centrum i Linköping.
På kursen får vårdpersonalen lära sig ett speciellt förhållningssätt till tobaksanvändning och hur de ska bemöta sina patienter. För det är i det vanliga vardagliga arbetet som de utbildade avvänjarna ska verka.

Inte bara avvänjare
Det är inte meningen att kursdeltagarna ska bli så professionella att de endast sysslar med avvänjning, utan huvudsyftet är att de ska veta hur de ska tala rökarna, och snusarna, till rätta.
Metoden är korta, så kallade motiverande samtal med patienterna.
- Ett rådgivande samtal på bara fem minuter kan räcka för att fördubbla antalet personer som slutar använda tobak, säger Britt Öster.

Även en tredje dag
60 av de 123 deltagarna ska även gå en tredje påbyggnadsdag på kursen, de blir så kallade särskilda rökavvänjare. Förutom att prata om tobaksanvändning och att lära sig om det korta samtalets konst innehåller den tredje kursdagen även praktiska övningar som bland annat rollspel. Detta för att deltagarna ska veta hur de ska agera vid mötena med patienterna. Någon spelar rökaren och någon annan spelar avvänjaren och olika situationer spelas upp för varandra.
- Meningen är att de som vill ha hjälp med att sluta röka eller snusa ska kunna ta kontakt med en särskilt utbildad avvänjare på sin egen ort, för de kommer att finnas nästan överallt, säger Britt Öster.

Rökningen minskat
Rökningen har inte ökat på senare år utan istället minskat, berättar Britt Öster. Men likväl är det ett stort problem.
- Det är ju i första hand de unga som röker. Bland 19-åriga tjejer är 18 procent rökare. Killarna röker mindre men snusar istället desto mer, det är visserligen inte bevisat att snus orsakar cancer, men en prilla motsvarar fem cigaretter i nikotinmängd. Därför är tobaksanvändandet allra störst hos de unga killarna.

På statligt uppdrag
På uppdrag av regeringen erbjöd Folkhälsoinstitutet landstinget om att hålla kursen som är en del i det statliga
Tobaksuppdraget 2003-2005, som Folkhälsoinstitutet ansvarar för.
I samarbete med Folkhälsoinstitutet anställer landstinget dessutom en person som under ett år ska stimulera rökavvänjningsverksamheten i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om