Våren välkomnas på Valla

I tisdags välkomnades våren på Valla fritidsområde med arrangemanget Vår på Valla. Unga besökare fick möjlighet att åka tuff-tuff tåget, men också att uppleva den östgötska landsbygden som förr.

Linn Nyberg från Frilutfsmuseet Gamla Linköping satt under måndagen utanför Östra Torp och kardade ull.

Linn Nyberg från Frilutfsmuseet Gamla Linköping satt under måndagen utanför Östra Torp och kardade ull.

Foto:

Linköping2004-05-05 06:28

För sjätte året i rad arrangerades i tisdags Vår på Valla dit både förskoleklasser och elever från lågstadiet bjöds in för att få uppleva den östgötska landsbygden som den en gång var.
- Det är ett sätt för oss att visa upp att nu är våren kommen, nu är det dag att öppna museerna, säger Johan Högquist, antikvarie och ansvarig för Vår på valla.
Under hela dagen pågick "Barnens vagnparad" där unga besökare fick chansen att åka häst och vagn, tuff-tuff tåget eller med vagn och traktor runt Valla fritidsområde som är en del av Friluftsmuseet Gamla Linköping.

Häst och vagn
Väninnorna Annelie Simonsson och Charlotte Waldeck hade passat på att åka häst och vagn för första gången tillsammans med barnen Isabell och Emelie, båda ett och ett halvt år.
- Det var kul, mammorna tyckte nog att det var roligare än barnen, säger Annelie Simonsson.
De hade även hunnit med att mata getterna, titta runt i vagnmuseet och fikat.
- Det är jättekul, det skulle vara mer arrangemang så att det hålls igång, säger Charlotte Waldeck. Det är ju en sådan resurs, många vet om att det finns men jag tycker inte att det utnyttjas tillräckligt.
De brukar annars besöka fritidsområdet så att barnen får titta på och mata djuren.
- Många bor i villa eller lägenhet så lantbruksbiten försvinner ofta för barnen, säger Charlotte Waldeck.

Östra Torp
Livet runt Östra Torp stugan, ett av museerna, vaknade åter till liv och utanför satt en kvinna i gammaldags kläder på en träbänk och kardade ull. Och bredvid henne arbetade man med att bruka jorden.
- Det är ett tillfälle för barnen att komma i kontakt med deras historia, säger Johan Högquist. Och de kan bli nyfikna på att komma tillbaka.
Östra Torp, vars kök är byggt med timmer daterat til år 1661, flyttades till Valla från Rysta socken i slutet av 1940-talet. Först ställdes stugan i skogskanten av området men under mitten av 1990-talet flyttades stugen åter igen, den här gången innåt området så att den tillsammans med Mjellerumsgården skapade en östgötsk gårdsbildning.

Ideella krafter
Östra Torp är ett av flera museer inom Valla fritdsområde, däribland Järnvägsmuseet, Westmanska vagnmuseet och Tekniska verkens museum. Och till varje museum finns en förening knuten. Karl-Erik Viktorsson är en av de många idella krafter som verkar inom de olika föreningarna.
Han var med och startade upp Odalsmannens museum i Norrköping på sin fritid och fortsatte arbetet även efter att museet flyttades till Linköping för nio år sedan. Vad som började med en traktor har nu utökats till ett 40-tal traktor och 120 medlemmar.
- Jag har jobbat med traktorer sedan 1945 när kriget slutade, säger Karl-Erik Viktorsson. Jag reste runt i Sverige och gjorde demonstrationer av traktorer.
Föreningen städar, flyttar om, sköter underhåll, ordnar aktiviteter med mycket mera.
- Efter att jag gick i pension har jag jobbat med det här, det är roligt för pensionärer, säger Karl-Erik Viktorsson.
Många av dagens unga besökare tyckte det var kul att titta på traktorer men kanske ännu roligare att provsitta.
- En del kan gå hur länge som helst, säger Karl-Erik Viktorsson.
Vår på Valla inleddes på måndagen och fortsätter på tisdag.

Fakta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om