Söktrycken till Sveriges universitet och högskolor minskar och enligt Universitet- och högskolerådet beror det på att vi har en högkonjunktur som gör att fler väljer att ta ett jobb istället för att söka en utbildning. LiU:s kartläggning av målgruppen unga vuxna visar att de funderar mycket över sin och världens framtid och då väcktes idén om att anordna världens svåraste tipspromenad i samarbete med forskarna på LiU med syftet att belysa vikten av utbildning både hos individen och befolkningen i stort.
- Vi vet att de svåra frågorna engagerar ungdomar och vi vill visa att de kan vara en del av framtidens lösningar på dessa. Vi såg att vi inom de flesta områden har egen forskning som berör hela eller delar av frågorna, säger Emma Sandelius som arbetar på marknadsenheten på LiU.
Glädje och nyfikenhet
Rektor Helen Dannetun, som själv har studerat på LiU, gillar också projektet.
- En student har stor glädje av att vara nyfiken och duktig på att erövra och ifrågasätta kunskap. Det här blir en spännande och rolig utmaning för alla som funderar på de stora frågorna i vår samtid och kanske också över vad de själva vill göra.
Frågorna i tipspromenaden är några av världens mest krångliga och det är där forskarna hjälper till. Vid varje fråga finns en podd att lyssna på som kan ge en guidning till ett svar som känns rätt. Tipspromenaden finns digitalt via hemsidan liu.se/tp men i Norrköping och Linköping kan du även gå promenaden fysiskt med start den 18 januari.
- Invigningen skedde på Trädgårdstorget i Linköping och samtidigt på Skvallertorget i Norrköping. Att utgå från så här komplexa frågeställningar och våga diskutera det på ett tvärvetenskapligt sätt visar att vi vågar tänka utanför boxen och vi hoppas att det ska locka fler att vilja utbilda sig och gärna vid LiU då såklart, säger Emma.
- Universitetens uppdrag är att bedriva utbildning och forskning samt samverka med det omgivande samhället och det är precis det som görs i det här projektet.