Världsomspännande forskning i Linköping

Att hitta och fånga in neutroner är en del av neutronforskningen som kommit till en ny utvecklingsfas. Vid Linköpings universitet har man, i samarbete med ESS och Institute Laue Langevin, i fyra års tid försökt hitta ett sätt att ersätta de tidigare helium 3 detektorerna då gasen är svårtillgänglig. Alternativet visade sig vara att utbyta heliumet med borisotopen bor-10 och utveckla en tunnfilm av borkarbid, då även bor-10 vet hur man tar fast en flygande neutron.

Chewbaccaskumpa för Chewbacca.

Chewbaccaskumpa för Chewbacca.

Foto:

Linköping2014-11-08 05:05


Vid veckoslutet var det dags för forskningscentret ESS, som byggs i Lund, att inviga sin nya produktionsenhet i Linköping. I centrum stod ytbeläggningsutrustningen som fått namnet Chewbacca.
- Vår detektor innehåller aluminiumplattor med en tunnfilm av borkarbid som fångar upp neutronerna och visar en bild av var neutronerna träffar. Det som händer i maskinen är att neutronerna skjuts iväg mot ett prov, exempelvis ett batteri eller en molekyl. Vi kan sedan, utifrån provet, räkna ut var väteatomerna satt. Detta hjälper oss i många materialtekniska frågor, säger professor Jens Birch från IFM vid Linköpings universitet som varit med och utvecklat tunnfilmen.

6000 kvadrat plattor
Tillsammans med Carina Höglund, doktor inom tunnfilmsfysik, kommer Birch att arbeta med att framställa aluminiumplattorna med tunnfilmen för att sedan skicka vidare till Lund där plattorna kommer att användas på den nya forskningsanläggningen.
- ESS är en stor neutronkälla och behövs för materialforskningens skull. Till exempel hjälper detektorn till att undersöka väteatomer för medicinsk tillämpning, berättar Carina Höglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om