Det var blåsigt, kallt och mulet, men utanför Flygvapenmuseet i Malmslätt var stämningen på topp, trots höstrusket. Dagen till ära skulle en ny, helt världsunik, jaktflygbåt rullas in i utställningshallen och utöka den redan stora och breda samlingen. På plats fanns den så kallade Tullinge-Gruppen, som sedan 1980-talet restaurerat flygplan, den här gången handlade det om den italienska Macchi M.7, som varit under luppen i närmare tre år.
– Det var en ganska sen modell, så den var nog inte klar förrän första världskrigets slut. Därefter sålde italienarna fyra exemplar till Sverige år 1921, som ett skydd för Bodens fästning, men vattnet frös där uppe, så det passade ju inte så bra då de bara kunde landa på vatten. Till sist hamnade de i Karlsborg istället, säger Tullinge-Gruppens Gunnar Granberg och fortsätter:
– Vi är en grupp frivilliga entusiaster från Stockholmstrakten som alla är medlemmar i svensk flyghistorisk förening. Intresset har gjort att man dragit ihop de som tycker om att skruva på flygplan. Runt 1982 restaurerade vi vårt första plan, det här är det sjätte i ordningen.
Fredsbudskap på köpet
Den italienska jaktflygbåten tillverkades i 100-tals exemplar och var både toppmodern och snabbast av sitt slag när tiden begav sig. Nu jublar Flygvapenmuseet efter sitt efterlängtade tillskott som förutom sitt historiska värde även har ett fredsbudskap inristat på insidan av plåten. Där står det på franska, ”Pace e non piu guerra”, som betyder ”Fred och inte mera krig”.
– Jag är så oerhört stolt över det här, på en skala ett till tio är det en klockren tia. Vi är så lyckligt lottade i Sverige, att vi har levt i fred i över 200 år, vilket gör att mycket av de här sakerna blivit kvar. Den kommer definitivt att få en central punkt i utställningen.
– Vi hävdar att den är mer unik är Mona-Lisa. Vad gäller leendet kanske det inte är riktigt lika fint, avslutar samlingsenhetens chef Torsten Nilsson med ett skratt.