Vattenskidor och wakeboard på Stångån - ny anläggning klar i sommar

Linköpings kabelförening har nyligen tecknat ett avtal med miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen att sätta upp en vajer vid Stångebrofältet norr om Tullbron vilket ska ge möjligheter till olika fartfyllda vattensporter på Stångån. För detta ändamål får kabelföreningen 100 000 kronor i ett anläggningsbidrag av kultur- och fritidsnämnden för inköp och montering av anordningen.

Cecilia Gyllenberg Bergfasth vill få fart på Stångån/Kinda kanal i sommar. Foto: Tommy Pettersson

Cecilia Gyllenberg Bergfasth vill få fart på Stångån/Kinda kanal i sommar. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2017-01-27 13:15

Den fortsatta driften efter installationen av anläggningen får dock föreningen bekosta själva.

På Stångån/Kinda kanal bruka relativt sett långsamma farkoster färdas. M/S Kind, M/S Birgit Sparre och M/S Prins Gustaf har kryssat i sakta mak genom åren men en gång om året är det tillåtet med "Frifart" på Stångån. Nu ska det bli ändring på detta genom att använda en vajer som är ett nytt sätt att åka vattenskidor och wakeboard på. Vajern monteras mellan två torn och ner hänger ett rep med handtag på. Det är både billigt och miljövänligt då det inte krävs någon fossildriven båt.

- Vi vill lyfta fram nya idrotter och vi vill också göra det möjligt att idrotta mitt inne i stan. När man utövar vattenskidor och wakeboard behöver man ha en båt men det behövs inte med den här konstruktionen. n´Nämnden vill gärna stötta utvecklingen av nya idrotter och en central bana för vattensporter kan ge mer liv åt Stångån. Kanske kan det bli en av sommaraktiviteterna redan i år, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Redan i sommar

Hur snart det kan bli aktuellt att åka vattenskidor och Wakeboard på Stångån i centrala Linköping är nu upp till kabelföreningen. Man hoppas att det ska bli verklighet redan i sommar i och med att man får 100 000 kronor i bidrag från kultur- och fritidsnämnden för att sätta upp ett vajersystem för vattensporter.

Snart får Kind konkurrens från vajerdriven trafik. Foto: Tommy Pettersson
Snart får Kind konkurrens från vajerdriven trafik. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om