Växthusgaser tillvaratas på Händelö

I veckan invigdes Aga Gas och Lantmännen Agroetanols nya fabrik på Händelö, en investering på omkring 200 miljoner kronor. Som invigningstalare och bandklippare var Sveriges miljöminister Lena Ek på plats.

Lantmännen Agroetanols vd Bengt Olof Johanssn framför etanolanläggningen på Händelö.

Lantmännen Agroetanols vd Bengt Olof Johanssn framför etanolanläggningen på Händelö.

Foto:

Linköping2014-09-13 04:05


Den nya fabriken ägs av Aga Gas och Lantmännen Agroetanol tillsammans och har som syfte att tillvarata koldioxidutsläppen från Lantmännens etanolanläggning och omvandla det till gas som Aga sedan kan sälja på marknaden.

Dubbel vinst
Att ta vara på koldioxiden är en stor vinst, inte bara för företagen utan också för miljön. Det konstaterar Lantmännen Agroetanols vd Bengt Olof Johansson.
- Tidigare har vi bara släppt ut koldioxiden i luften men nu kan vi ta vara på den och samtidigt tjäna pengar på det. Vår etanol har tidigare släppt ut omkring 70 procent mindre koldioxid än bensin, nu kommer den att släppa ut 95 procent mindre koldioxid än bensin, berättar han.
Bengt Olof Johansson plockar fram ett exempel för att konkretisera etanolanläggningens verksamhet.
- Vi driver vår anläggning med spannmål, företrädelsevis vete, och på tre kilo vete får vi ut ett kilo etanol, ett kilo djurfoder och ett kilo koldioxid. Nu kan vi ta vara på alla restprodukter från etanolindustrin och därför kan man säga att etanolen blir renare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om