Vi är på efterkälken

- Vi har hamnat rejält på efterkälken när det gäller cykelleder i länet, säger riksdagsmannen Johan Andersson (s) från Motala efter att ha lyssnat på föredrag kring turistcykling, som presenterades på Transportforum igår. Från Regionförbundet södra Småland presenterades arbetet med Sydostleden, som kommer att invigas våren 2016.

Johan Andersson anser att regionen hamnat på efterkälken.

Johan Andersson anser att regionen hamnat på efterkälken.

Foto:

Linköping2015-01-12 07:56


Cykelleder kommer vara en stor tillväxtmotor för besöksnäringen enligt de utredningar som gjorts och i södra Sverige pågår sedan 2005 arbetet med att färdigställa en cykelled som skall gå från Växjö till Simrishamn. Leden kommer att passera orter som Tingsryd, Karlshamn, Sölvesborg och Kristianstad.
-90 procent av cykelleden är på egen cykelväg och vi har bara behövt göra 15 procent ny sträckning, säger Tommy Gustavsson från Regionförbundet södra Småland som är projektledare för den nya cykelleden Sydostleden som till 85 procent kommer att gå på asfalt. Sydostleden är ett samverkansprojekt som syftar till att förverkliga en av Sveriges bästa turistcykelleder med internationell attraktiv standard och helt i klass med etablerade cykelleder ute i Europa och kostnaden för den färdiga leden är beräknad till cirka 100 miljoner. Vi räknar med att cirka 30 000 cyklister kommer att cykla om inte hela leden så delar av den, vilket skall generera minst 50 miljoner till turistnäringen säger Tommy Gustavsson.
Projektet Sydostleden har drivit ihop med Region Blekinge, Region Skåne, Trafikverket Region Syd och de 8 kommuner som leden passerar genom. Bidrag till ledens byggkostnad har utgått från EU:s Regionala utvecklingsfond.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om