Vi betalar inte fakturorna i tid

Alla vill ha betalt så fort som möjligt men andra vill inte betala sina räkningar i tid. Trots att räntan inte är något besvärande faktum i nutidens betalningstider väljer ändå många stora organisationer att dröja med betalningen för utförda tjänster och varor.

Paul Lindvall tycker att den nya lagstiftningen om betalningstider är bra.

Paul Lindvall tycker att den nya lagstiftningen om betalningstider är bra.

Foto:

Linköping2013-07-25 06:51


De långa betalningstiderna har uppmärksammats i EU och i den svenska politiska debatten på grund det påverkar företagens likviditet och lönsamhet vilket i sin tur leder till negativa effekter för samhällsekonomin.
Det är ofta småföretagen som har problem eftersom de ofta är underleverantörer till stora organisationer med långa betalningstider.
Men även kommuner och myndigheter är slöa på att betala i avtalad tid. Betalningsanmärkningar från kronofogden har inte visat sig vara nog effektivt.
Regeringen drog därför igång en utredning som blev klar 2007. Den kartläggningen visade att den genomsnittliga betalningstiden som små och medelstora företag angav i sina fakturor till andra företag eller offentlig sektor var 27 dagar. Den vanligaste avtalade betalningstiden i Sverige var trettio dagar alternativt en kalendermånad. Senare undersökningar som gjorts att betalningstiderna i Sverige inte har förändrats nämnvärt sedan år 2007.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om