"Vi ses" ett nytt språkprojekt

Nu startas ett nytt vänprojekt där Linköpingsbor ska få kontakt med nyanlända. Bakom initiativet står, bland annat, Röda Korset och Linköpings kommun.

Birgitta Rydhagen menar att kommunen måste göra vad man kan för att underlätta för det civila samhället. Foto: Tommy Pettersson

Birgitta Rydhagen menar att kommunen måste göra vad man kan för att underlätta för det civila samhället. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2016-11-16 13:00

Projektet, som fått namnet "Vi ses! Språkvänner", drivs av Linköping Södra Rödakorskrets tillsammans med Equal Rights och Linköpings Kristna Råd och Linköpings kommun har skjutit till medel till verksamheten.

- Vi har märkt en tydlig vilja från civilsamhällets håll att engagera sig för att ta emot nya kommuninvånare i Linköping, säger Birgitta Rydhagen, kommunalråd för miljöpartiet och ansvarig för samarbete med civilsamhället och idéburen sektor, i ett pressutskick i ämnet.

Finns redan i landet

- Liknande verksamheter finns redan ute i landet, och vi vill från kommunens håll stötta det har projektet för att aktivt arbeta för en god integration och mottagning av våra nya kommuninvånare.

Verksamheten handlar om att länka samman personer som är nya i Sverige och ännu inte kan språk och kultur, med personer som är etablerade i kommunen med god kännedom om det svenska systemet och det svenska språket. Man söker personer som gärna ger av sin tid, sina kunskaper och erfarenheter till personer som kommit hit från ett annat land.

Viljan finns

- Det finns en vilja och ett fantastiskt engagemang att hjälpa människor från andra länder in i det svenska samhället, säger Madeleine Szente, verksamhetschef för Linköping Södra Rödakorskrets. Det kan ses i flera undersökningar som till exempel från SOM-institutet 2015 och Eurobarometern 2016. Det här är ett sätt, som vi vet fungerar bra, för att fånga upp alla de som vill engagera sig i mottagandet av nyanlända.

Vi ses! Språkvänner i Linköping kommer att jobba tillsammans med både företag, och kommunala verksamheter, skolor samt studentorganisationer. Idag har 130 kommuner i Sverige liknande verksamhet. I Eskilstuna har över 4000 personer matchats för att bli språkvänner.

- Det finns en stor potential att ta tillvara på frivilliga krafter i samhället, säger Birgitta Rydhagen. Vi måste från kommunens håll göra vad vi kan för att underlätta för det civila samhället att kunna göra det och det här projektet är ett sätt.

Invigs på torsdag

Under Globala veckan torsdag den 17 november invigs verksamheten officiellt. Det äger rum i Skäggetorp Centrum med talare från Linköpings kommun, Linköping Södra Rödakorskrets och Språkvän/Flyktingguide Eskilstuna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om