I gårdagens Linköpings Tidning skrev vi om att antalet anmälda vardagsbrott i Linköping gått ner. När det kommer till grova brott så som mord, våldtäkt och misshandel i form av skjutningar, så har det sedan 2012 anmälts i runda tal 40 brott per år men med en topp under 2013 då det skedde inte mindre än 76 grova brott. I år så ser man en vikande kurva och fram till och med maj månads utgång fanns det 16 anmälda grova våldsbrott.
Svårt att klara upp
– Hur uppklarade procenten ser ut har jag inga aktuella siffror på för närvarande, säger Daniel Axelsson, poliskommissarie i Linköping och den som ansvarar för utredningar av grova brott i Linköping.
– Grova brott är ibland svåra att klara upp och då särskilt de som sker ibland det som kallas kriminella nätverk. Inom dessa är man inte alltid så sugen på att hjälpa polisen, vittna eller på annat sätt medverka i en utredning, menar Daniel Axelsson vidare. I år har det alltså skett 16 grova brott i Linköping. Det skulle innebära att det kommer att ske under 40 om man ska följa hur trenderna löpt de senaste åren. Det har heller inte skett något mord under 2016. 2012 anmäldes 41 grova brott, 2013 var det 76 stycken, året efter 57 och 2015 var man nere på 43 och så i år har det alltså skett 16 stycken grova brott.
Kriminella gäng
– Tittar man på var det grova brotten sker så är det i de miljöer där det finns grovt kriminella personer och gäng. Självklart sker det även en del vardagsbrott i de miljöerna, det hör liksom ihop. Vi har haft mord i Skäggetorp men även på Slöjdgatan som nog får räknas till Linköpings mer centrala delar, fortsätter Daniel Axelsson. Det på Slöjdgatan är ännu inte löst.
Ändras fort
– Självklart sätts det in mer resurser när man får in ett mord, till exempel, än när det anmäls en cykelstöld, menar Mattias Ydreborg, även han kommissarie vid Linköpingspolisen och fortsätter med att säga att även de flesta våldtäkter är svåra att utreda då det vara sig finns vitten och att de båda inblandades versioner oftast går isär. Brottsstatistik kan ändras väldigt snabbt. Det räcker med att man får ett mord, en våldtäkt eller ett grovt rån på halsen så tar den ett hopp upp.
– Det är självklart glädjande att anmälningarna går ner även när det kommer till grova brott men det finns även här saker som kan bli bättre, avslutar Mattias Ydreborg.