Vill inte polisanmäla – trots möjlig korruption

Först upptäckte kommunledningen brister i ledningen av säkerhetsavdelningen. När ekonomin sen kontrollerades avslöjades missförhållanden, enligt kommundirektören. Den tidigare säkerhetschefen säger att den som kritiserar ”bör analysera sin egen insats”.

Kommundirektör Paul Håkansson säger att revisionsbolaget KPMG köptes in för fördjupad kontroll, sedan han sett brister i säkerhetsavdelningens ledning, och interna kontroller visat stora inköp som inte var rätt.

Kommundirektör Paul Håkansson säger att revisionsbolaget KPMG köptes in för fördjupad kontroll, sedan han sett brister i säkerhetsavdelningens ledning, och interna kontroller visat stora inköp som inte var rätt.

Foto: Julia Djerf

Linköping2020-08-31 09:32

Kommundirektör Paul Håkansson uppger att han i slutet av 2018 reagerade på att säkerhetsavdelningen inte levererade uppdrag som gavs, och att det fanns brister i den dåvarande chefens sätt att leda avdelningen. Förtätade uppföljningar våren 2019 ska inte ha lett till någon förbättring.

I uppföljningarna kom det också fram att säkerhetsavdelningen i stor utsträckning anlitade externa konsulter trots att medarbetare med rätt kompetens redan anställts. 

– Det var min ingång till att kontrollera konsultanvändningen mer, säger Paul Håkansson.

Hösten 2019 gjorde kommunledningen två egna internkontroller av säkerhetsavdelningens ekonomi. Brister som upptäcktes gjorde att kommunen köpte in en fördjupad kontroll av revisionsbolaget KPMG. På frågan varför de ekonomiska missförhållandena inte beskrevs redan då säkerhetschefen fick sluta, svarar Håkansson att en sammantagen bild ledde till avslutet, och att KPMG-rapporten fanns diarieförd och kunde begäras ut i kommunen.

Hur är det möjligt att en hög chef i kommunen kan göra affärer som strider mot lagar och regler?

– Chefer har befogenheter och en budget.

Sekretessbeläggande av vissa underlag och fakturor försvårade internkontrollen, enligt Paul Håkansson som säger att dåvarande ekonomichef på förvaltningsnivå, dit säkerhetschefen rapporterade, hindrades från insyn.

Säkerhetschefen är en högt uppsatt position och jobbar nära dig som kommundirektör. Hur är det möjligt att du inte vetat om hur pengarna användes?

– Jag får budgetuppföljningar från alla enheter. Men så länge budgeten är i balans, och så länge internkontrollen inte redovisar något till mig som är fel, då har jag ingen anledning att göra egna kontroller, säger Paul Håkansson.

Efter att kommunen 2019 upptäckt interna missförhållanden på Katedralskolan, där köp skett utanför ramavtal och ekonomistyrningsregler inte följts, polisanmälde Linköpings kommunledning händelserna på skolan. Avsikten var att få polisens hjälp att utreda eventuella brott, sa Paul Håkansson då. De nu upptäckta missförhållandena på säkerhetsavdelningen har inte polisanmälts.

undefined
Så länge kommunala chefer håller budget i balans och interna kontrollsystem inte larmar, finner kommundirektören Paul Håkansson ingen anledning att göra egna kontroller, förklarar han.

– Vi har fått fram alla fakta. Vi har inte sett att den tidigare chefen gjort något för egen vinning. Vi ser inga begångna brott eller misstankar om brott som vi behöver hjälp att utreda, säger Paul Håkansson.

KPMG beskriver ju en möjlig korruption i sin rapport?

– Vi har kunnat skapa oss en full bild av det här och inte sett behov av en anmälan.

Vad finns det för försäkran för att det här inte fortsätter?

– Det sker inte längre någon sekretessbeläggning på sånt som inte ska vara hemligt, säger Paul Håkansson.

Vi har sökt den tidigare säkerhetschefen för att han ska få bemöta kritiken. Han väljer att svara i ett mejl och skriver: ”Jag valde att lämna mitt uppdrag den 1 november 2019. De som riktar kritik kring det säkerhetsarbete som bedrivits/bedrivs borde sätta sig ned och analysera sin egen insats.”

Den tidigare chefen skriver också: ”Att leda säkerhetsarbete innebär ett stort ansvar. Jag har varit hundra procent engagerad, jobbat dygnet runt för Linköping under sex års tid med goda resultat, tillsammans med fantastiska medarbetare, verksamheter, myndigheter, företag, föreningar, media och medborgare med stora hjärtan och med hög grad av civilkurage.”

Kommundirektör Paul Håkansson.
Kommundirektör Paul Håkansson.
Intern kontroll viktig

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) uppmanar sina medlemmar att ha en väl fungerande intern kontroll. Att den egna verksamheten följer lagar och regler och hanterar ekonomi korrekt är viktigt för allmänhetens förtroende, skriver SKR i sin vägledning.

År 2018 fick Linköpings kommun omfattande kritik för bristande förebyggande arbete mot oegentligheter och korruption, i en revision av PwC. Vissa åtgärder har sedan dess införts, bland annat för att upptäcka köp utanför kommunens ramavtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!