Ville inte vänta – startar nytt bibliotek

Nu får Berga ett bibliotek, även om det är en minivariant.

Linköping har fåttt 352 000 kronor från Kulturrådet för att starta projektet Bokstart.

Linköping har fåttt 352 000 kronor från Kulturrådet för att starta projektet Bokstart.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Linköping2019-04-12 10:00

Att det blir så beror på att Linköping sökt och fått pengar från Kulturrådet för att delta i ett nationellt projekt som heter Bokstart och vänder sig till familjer med små barn upp till tre år. Syftet är att stimulera tidig språkutveckling.

–Vi ska boka hembesök med de familjer som vill delta och prata om hur man kan läsa, prata och sjunga för barnen, säger Kristina Kollerud Nilsson, barn- och ungdomsbibliotekarie i Linköping.

På det sättet hoppas man att barnets språk utvecklas och att läsintresset väcks. Tre sådana besök fram till att barnen är 18 månader är planerade och varje gång har bibliotekspersonalen med sig ett presentpaket med tre böcker.

Att det är i Berga som projektet börjar beror på att det inte finns något bibliotek här. Diskussioner i kommunen har förts om att starta ett, men sådana beslut tar tid.

– Vi ville inte vänta på det så därför beslutade vi oss för att starta ett litet bibliotek, just för vår målgrupp som är barn upp till tre år, säger Kristina Kollerud.

Projektet är ett samarbete med Familjecentralen och där kommer att finnas information om minibiblioteket som är förlagt till Öppna förskolan.

– Vi planerar också att göra olika aktiviteter exempelvis bokkalas.

Pengarna som används kommer från Kulturrådet och Linköping är en av tre kommuner i länet som fått pengar. De andra två är Norrköping och Ydre.

Totalt har länet fått 640 000 kronor varav 352 000 kronor har hamnat i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!