Vintillverkare Åke Wester vann

Nu är det fritt fram till hälften för det som Åke Wester och andra i hans ställning har kämpat länge för i Sverige. Nu är det möjligt för de som producerar vin på sin egen gård att bjuda upp till provsmakning i sommar.

Vinmakare Wester har kämpat länge med sina druvor och tillstånd. Foto: Tommy Pettersson

Vinmakare Wester har kämpat länge med sina druvor och tillstånd. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2012-07-25 06:38


Mitt under högsommaren damp det ned ett positivt beslut i Åkes brevlåda från Linköpings kommuns socialnämnd angående ett stadigvarande tillstånd att få provsmaka egentillverkade viner.

Westervin lanseras
Frågan om gårdsförsäljning- och provsmakning av vin har stötts och blötts mellan olika parter under några år. Dels har de som vill ha en fortsatt restriktiv alkoholpolitisk lagstiftning kämpat emot de nya vindarna.
Men även de som är rädda för Europeiska Unionens, ibland svårbegripliga, konkurrenslagar och bidragsregler har varit motståndare till gårdsförsäljning. På den andra sidan har småodlare, småföretagare och de som värnar om det svenska jordbruket stått.
- Den svenska alkoholpolitiken har tidigare gjort att jag inte ens har kunnat låta mina besökare provsmaka mitt vin som är helt och hållet framställt och producerat i Östergötland, säger Åke Wester som nu får möjligheten att visa vinodlingen i Härna för besökare med exklusiv provsmakning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om