Workshop ska försöka förändra musikvärlden

Studiefrämjandet och Femtastic slår ihop sina påsar för att tillsammans kunna inspirera unga tjejer att ta plats inom musikbranschen. Femtastic Youth kallas den nya satsningen som genom en workshopturné över Sverige uppmuntra musikintresserade tjejer att kliva in i en studio, en replokal och slutligen upp på scen.

Linköping2014-09-27 04:06

Till Linköping kommer turnén till Skylten den 28 och 29 oktober.
- Jag har haft en tanke länge om den här typen av projekt. Bland annat handlade min kandidatuppsats om jämställdhet på musikfestivalscenerna. När jag gjorde min praktik på Femtastic fick jag en ingång till Studiefrämjandet. Det visar sig att inom deras musikverksamhet är 86 procent killar. Det är inte unikt just för studiefrämjandet utan det ser ut så inom många studieförbund. Vi har nu fått stöd för att tillsammans driva det här projektet med en workshopturné, till elva av Studiefrämjandets avdelningar över Sverige, säger Cecilia Östlund som själv är från Linköping men idag arbetar med Femtastic.

Mer tjejer till studieförbund
Studiefrämjandet har en uttalad satsning som handlar om att bredda musikverksamheten, främst vad gäller att få in mer tjejer. I samarbete med Femtastic hoppas de på att ge en naturlig ingång till deltagarna.
- Majoriteten av de som är i våra replokaler är killar vilket skaparen väldigt homogen grupp. Till viss del beror det på ett klassiskt samhällsperspektiv där killar gör och tjejer tittar på. Femtastic är väldigt framgångsrika i att skapa separatistiska rum där tjejer får ta plats, som i sin tur ska leda till en mer jämställd musikvärld. Det här är ett steg på vägen, ett absolut nödvändigt sådant, i vår långsiktiga omstrukturering av verksamheten, säger Tom Piha, projektledare på Studiefrämjandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om