Bakslag för Saab i Schweiz

Saab kommer inte att delta med Gripen i de flygtester som Schweiz ska genomföra i slutet av juni. Företagets offert om att sälja stridsflygplan till alplandet kvarstår dock.

13 juni 2019 08:29

Saab har lämnat in en offert till Schweiz om att sälja mellan 30 och 40 Gripen E till Schweiz. På torsdagen meddelade dock Saab att det schweiziska försvarets inköpsorganisation, Armasuisse, har rekommenderat det svenska företaget att inte delta med Gripen E i den planerade flygevalueringen i Schweiz. Anledningen är att flygtesterna är utformade enbart för stridsflygplan som är i operativ drift 2019.

Flygtesterna, som ska genomföras i Payerne den 24-28 juni, är en del av den upphandlingsprocess som föregår leverans av stridsflygplan till Schweiz 2025. Saab har nu beslutat att inte delta i flygtesterna.

Företaget skriver i ett pressmeddelande: "Eftersom Gripen E ännu inte är i operativ drift har Saab presenterat förslag på lösningar för att flygtesterna skulle kunna genomföras. Ett erbjudande att komplettera Gripen E med ett operativt Gripen C-flygplan vid flygevalueringen i juni har inte accepterats av Armasuisse. Konkurrenter har fått möjligheten att visa förmågorna på existerande plattformar, som inte är samma som de versioner de erbjuder för leverans."

Jonas Hjelm, som är chef för Saab Aeronautics, säger:

– Det är alltid ett tufft beslut att dra sig ur en så här viktig flygevaluering. Det är inget beslut vi tagit lättvindigt.

Saab tycks dock inte ha gett upp hoppet om att ta hem en schweizisk order och skriver: "Vi anser att Gripen E är det bästa valet för Schweiz, och den offert som presenterades i januari 2019 kvarstår. Saab är redo att i tid leverera minst 40 Gripen E stridsflygplan som möter ställda krav och budget. Saabs erbjudande inkluderar också ett omfattande supportkoncept med lokalt deltagande".

Jonas Hjelm medger dock att Saabs chanser att ta hem en schweizisk order sannolikt har minskat.

– Man måste vara realistisk. Vi är tydliga med att vi drar oss ur flygutvärderingen, men vi har fortfarande en giltig offert. Jag vore naiv om jag skulle sitta och säga att vi tror att de bara går vidare med oss ändå.Vi har naturligtvis försvårat våra möjligheter att bli Schweiz slutgiltiga val av stridsflygplanssystem. Det är ingen tvekan om det.

I maj 2014 ­röstade drygt 53 procent av de schweiziska väljarna nej till förslaget om att köpa 22 Gripen­plan av den senaste versionen.

Schweiz har att välja mellan fem olika stridsflygplan. Förutom Gripen handlar det om F-35, Eurofighter, F/A­-18 samt Rafale.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa