BILDEXTRA: Här kommer kungen

Regn och rusk stoppade inte Carl XVI Gustaf från en rundvandring i Vallastaden på onsdagen, där han togs emot av landshövding Carl Fredrik Graf och borgmästare Helena Balthammar. På schemat stod en visning av den nya stadsdelen – både över och under jord.

26 september 2018 14:10

– Vi vill ge kungen en bra bild av projektet här, från flera perspektiv, sa landshövding Carl Fredrik Graf innan han tog emot kung Carl XVI Gustaf i Vallastaden på onsdagsförmiddagen.

Det blev en promenad genom den nya stadsdelen, diskussioner om arkitektur och planlösning och så en förevisning av Stångåstadens Drömlägenhet – en etta som kan göras om till en femrummare. Kungen såg imponerad ut när Fredrik Törnqvist, Stångåstadens VD, fällde ned väggarna i lägenheten.

– Strålande! Men blir det inte lyhört? undrade han.

Kungen har gett sig ut på en turné i landet med fokus på just byggnation och bostäder. För Linköping betyder besöket mycket, säger borgmästare Helena Balthammar.

– Att Linköping uppmärksammas som stad som satsar på nya tekniker och innovationer är jätteroligt.

Fredrik Törnqvist håller med.

– Jag tycker att det är en viktig symbolhandling. Det är heta frågor det här, väldigt många kommuner har bostadsbrist och det är roligt nu att det här projektet uppmärksammas och att han visar intresse.

Rundvandringen avslutades under jord - i kulverten som leder vatten, fjärrvärme, el och sopsug.

– Vi fick nästan krypa lite därnere, men kungen var väldigt intresserad! Han jämförde det lite med lösningar som man har i Hammarby Sjöstad i Stockholm, säger Charlotta Sund, vd för Tekniska verken.

Hon tycker att det är viktigt att projekt ute i landet lyfts.

– Vi har fått visa någonting som vi är jättestolta över idag! Det är jätteviktigt att man tar sig ut från Stockholm och ser att det är så mycket som pågår, inte minst i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa