Bryssel nästa – bor kvar i Linköping

Sara Skyttedal, kommunalråd och gruppledare för Kristdemokraterna byter Linköping mot Bryssel. Det står klar efter söndagens EU-val.

27 maj 2019 15:03

– Däremot kommer jag inte att lämna Linköping, jag ska bo kvar här, säger hon.

Ett skäl till att hon nu blir en av många veckopendlande EU-politiker är att hon vill ha nära till sin valkrets i Östergötland.

Något som underlättas av att hon kan ta flyget från Linköping till Amsterdam, påpekar hon.

Hon har fått mycket kritik för sitt uttalande om flyg, men säger i sammanhanget att om hon skulle välja tåg till Bryssel istället, skulle det ge henne omkring fem timmar hemma.

Så här dagen efter EU-valet är hon glad. KD har gjort sitt bästa EU-val någonsin och antalet röster man hoppats på överträffades. Stödet från medlemmarna har varit enormt och kännbart, tycker hon.

Att KD gick framåt på det sättet som det nu visade sig, tror hon beror på att människor sympatiserar med partiets syn på EU. Bra att vara medlem men EU ska inte lägga sig i allt. Allt enligt partiets valslogan "Make EU lagom igen."

Själva valrörelsen tycker hon delvis har varit rätt smutsig och menar att hon och hennes parti – som är ett demokratiskt parti – har kallats allt från diktaturkramare till kvinnohatare. Och detta av forna Allianskollegor, påpekar hon.

– Mycket tid gick också åt till att diskutera min bil och mina handväskor, säger hon.

Men det var ju också något du själv visade upp. Får du inte ta den kritiken då?

– Ja, jag står för att jag kör bil.

I EU ska hon samarbeta med partiets andranamn på listan, David Lega, politiker i Göteborg. Båda två har profilerat sig på att stoppa det de kallar slöseri med skattemedel. Frågor som de kommer att fortsätta med när de kommer till Bryssel. Hon tycker att det finns en lite för lättvindig syn på användandet av skattepengar inom EU och det vill hon motarbeta.

Framförallt vill hon motarbeta förslaget om att Sveriges medlemsavgift ska höjas.

– I dag är vi ett av de största nettogivarländerna och vi betalar i dag omkring 44 miljarder kronor och förslaget är en ökning av avgiften med ytterligare 15 miljarder.

En sådan höjning, hävdar hon, skulle riskera inhemska satsningar på sådant som vård och polis.

Men Sverige får ju också pengar.

– Det stämmer, men det är mindre än 15 miljarder.

Någon gång under sommaren lämnar Sara Skyttedal sina uppdrag inom Linköpings kommun. Någon ersättare är ännu inte vald. Däremot har en nomineringskommitté utsetts och den ska påbörja sitt arbete under sommaren. Någon gång i augusti tror hon att en ersättare kommer att vara utsedd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Ekstedt

Ämnen du kan följa