"Det är fortfarande en brottsplats"

På söndagskvällen lämnade Stångåstaden besked om att de har evakueringslägenheter till samtliga boende på Ådalagatan 1, 2b och 3.

9 juni 2019 21:05

I de tre värst drabbade husen, Ådalagatan 1, 2b och 3, fanns 69 lägenheter. På söndagskvällen kunde hyresvärden Stångåstaden meddela att de funnit evakueringslägenheter för samtliga.

– Vi har haft lite tur med en sådan säsong då det finns en hel del lediga studentbostäder. Nu när terminen håller på att ta slut så finns det, vilket det aldrig skulle göra i september exempelvis, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.

Utöver studentlägenheter har man sökt brett i beståndet.

– Vi har hittat visningslägenheter, rum som går att boka, vi har raggat på företagslägenheter och vi har samverkat med några andra fastighetsägare som hjälper till, berättar Fredrik Törnqvist.

Läs mer:LISTA: Det vet vi om explosionen

På söndagskvällen hade boende i 46 av de 69 lägenheterna tackat ja till de erbjudna evakueringsbostäderna.

– Det är 23 lägenheter kvar, och egentligen handlar det om att de boende behöver ha besked från sitt försäkringsbolag. Så vi tror att vi har löst pusslet imorgon måndag, säger Fredrik Törnqvist.

Utöver privatbostäder så har Stadsmissionens hus drabbats och en förskola kommer inte kunna använda sina lokaler på måndag.

– I Stadsmissionens hus håller man på med sanering och så vidare. Där håller vi på för att hitta andra lösningar. Den andra stora frågan vi jobbar med, ihop med kommunen, är ett dagis på Ådalagatan 2B. Det jobbar kommunen för fullt med för att hitta alternativ, säger Fredrik Törnqvist.

Läs mer:Allt om explosionen i Linköping

Stångåstaden har fortfarande inte fått några besked om när de kan komma in i lägenheterna som drabbades vid explosionen.

– Sista beskedet jag fått är att vi fortfarande inte har någon tidpunkt för när man släpper på avspärrningarna. Det är fortfarande en brottsplats där man söker efter tekniska bevis och andra fynd, förklarar Fredrik Törnqvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bänkt Olsson