De är båda bära barn-rådgivare, utbildade i den engelska sjalbärarskolan Sling a baby.

– Vi hyr ut bärsjalar och bärselar och har rådgivning och workshops – men nu slår vi ihop. I juni har vi invigning av vår lokal hos barnmorskan Åsa Österberg i Linköping, säger Erica.

– Där kommer vi att ha våra över 50 olika bärdon som man kan testa, hyra och köpa. I lokalen kommer vi också att ha workshops på olika teman, säger Evelina.

Artikelbild

| Evelina Dahlgren och Erica Sunderborn slår ihop sina sjalotek, där de ger rådgivning, håller i workshop och hyr ut och säljer bärdon.

Redan nu på lördag anordnar de ett gemensamt event.

– Då har vi bärfest i Lill-Valla lekpark dit man kan komma och få hjälp att knyta, och så blir det afrikansk dans för barn i bärdon, säger Evelina.

De vill uppmuntra till bärande, men har inget emot barnvagn. Däremot tycker de att vagn blivit en alltför rådande norm.

– Det ena behöver inte utesluta det andra. Jag har använt barnvagn mycket men också burit mycket, de fungerar som komplement. Ett av mina barn ville bli buret mycket, det andra inte, säger Erica.

Artikelbild

| Med hjälp av mänskliga dockor i olika åldrar lär de föräldrar att knyta. Här är dockan i en ringsjal.

– Men det finns forskning på att barn som blir burna skriker mindre och är lugnare. Det främjar en trygg anknytning och kan främja amningen, fortsätter hon.

– När man handlar, är i skogen eller Inomhus är det otroligt praktiskt att bära, när man ska diska, laga mat eller hänga tvätt eller söva barnet. Jag ammar också i bärselen eller sjalen, säger Evelina.

Artikelbild

| Sixten trivs bra i bärsele. – Jag ammar också i bärselen eller sjalen, säger mamma Evelina.

När man bär är säkerheten det viktigaste.

– För spädbarn är fria luftvägar det viktigaste. För ett större barn handlar det om andra saker, som att barnet kan luta sig ut eller få tag i saker med armarna, säger Evelina.