Fruktar för "hårdare tag"

Nu lämnar Linnea Darell, sin plats i Liberalernas partistyrelse. Det meddelade hon på sin Facebooksida på tisdagskvällen.

Linnea Darell avslutar sitt engagemang i Liberalernas partistyrelse i förtid.

Linnea Darell avslutar sitt engagemang i Liberalernas partistyrelse i förtid.

Foto: Anders Törnström

Linköping2019-06-25 22:13

Beskedet kommer efter att Liberalernas valberedning har bestämt sig för att förorda Nyamko Sabuni som ledare för partiet. Valet hålls på fredag och det såg länge ut som Erik Ullenhag var den som skulle dra längsta strået i den kampen. Men nu har alltså valberedningen sagt sitt och Erik Ullenhag har också dragit tillbaka sin kandidatur. Vilket är det som avgjort frågan för Linnea Darells del.

På sin facebooksida skriver hon:

"Det är med stor sorg jag konstaterar att de socialliberala grundvärderingar som varit så viktiga för mig i mitt politiska engagemang under många år nu riskerar att urholkas till förmån för "hårdare tag" inom flyktingpolitik, kriminalvård, kanske även inom socialpolitiska områden."

Hon skriver vidare att hon varit övertygad om Ullenhags visioner – om både partiets och Sveriges framtid – skulle gå hem hos hennes partivänner. Men konstaterar att det nu inte blev så. Av det skälet väljer hon att avsluta sitt uppdrag i Liberalernas partistyrelse.

Linnea Darell var länge en ledande person inom det som då hette Folkpartiet – i dag Liberalerna – i Linköping. Hon har varit riksdagsledamot. Under flera år var hon också kommunalråd och ordförande i omsorgsnämnden. Hon gjorde sig särskilt känd för sitt engagemang i funktionshinderfrågor. Vid årsskiftet 2014/15 avslutade hon en lång politisk karriär. Men tre år senare var hon på banan igen. Men den här gången var det inte inom kommunalpolitiken utan inom rikspolitiken. Hon fick en plats i Liberalernas partistyrelse.

Till TT säger Linnea Darell att hon inte hade tänkt kandidera för omval men att hon nu avgår i förtid för att ge plats för andra som kan "lirka ihop" viljor. Hon pratar också om den stora splittring som nu finns inom partiet och säger att hon inte upplevt något liknande under sina år i partiet. Hon gick med 1983.

Redaktionen har under tisdagskvällen sökt Linnea Darell för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!