Hamas utvisas trots svår sjukdom

Hamas Kamal var fotbollskillen som drömde om en framtid i Sverige. Det är elva år sedan. I dag är han sjuk i dystoni, klarar sig inte på egen hand själv och ska utvisas.

Hamas sjukdom gör att han drar sig undan. Sitter mest på sitt rum i lägenheten och spelar tv-spel – fotboll.

Hamas sjukdom gör att han drar sig undan. Sitter mest på sitt rum i lägenheten och spelar tv-spel – fotboll.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2019-07-07 09:00

– Hade han kunnat, hade han rest för länge sedan, säger Dalia Jamal.

Vi sitter i hennes kök och här sitter också Hamas Kamal som i flera år bott tillsammans med Dalia, hennes man och deras två barn i lägenheten.

Han är en ung man – 27 år – som borde ha framtidstro, men vars liv riskerar att haverera fullständigt om han utvisas till Irak, hävdar Dalia Jamal.

– Han har ingen där som kan hjälpa honom och han klarar sig inte själv. Sjukdomen kommer dessutom bara att bli värre om han inte får behandling, säger hon.

Hamas Kamal kom till Sverige från kurdiska Kirkuk i Irak 2008. Han sökte, men fick inte uppehållstillstånd. Han blev trots det kvar i fyra år och kunde sedan söka på nytt. Beskedet var detsamma. Du får inte stanna.

Det var bara det att nu hade Hamas Kamal hunnit bli sjuk. I flera omgångar har han överklagat utvisningsbeslutet. Utan framgång. I dag är han märkbart påverkad av sin sjukdom. Huvudet lutar stelt åt ena sidan och han har ryckningar i kroppen. Båda benen är stela och han går ostadigt. Han plågas av ständig huvudvärk, har svårt att svälja och talet är så påverkat att det är svårt för honom att göra sig förstådd. Det är nästan bara Dalia som förstår vad han säger.

Hamas läkare har skrivit en rad intyg om sjukdomen, men enligt Migrationsverket är det inte skäl att få stanna, vilket Dalia tycker är konstigt.

LÄS MER HÄR:Lägen tar inte hänsyn till sjukdom

– Till och med kriminella får stanna, men inte han.

Om han kunde åka så skulle han göra det, hävdar hon.

– Som det är nu har han inget liv.

Hamas får akut behandling var tredje månad och det håller honom någorlunda på benen. Utan den förvärras sjukdomen och kommer på sikt att göra honom helt handikappad.

Själv är Hamas djupt deprimerad och uppgiven.

LÄS MER HÄR:Läkaren: Hans sjukdom är mycket allvarlig

Dalia och hennes familj är det närmaste familj Hamas har. Även om de inte är släkt. I Irak har han bara sina gamla farföräldrar som inte kan hjälpa honom.

– I Irak är det svårt att klara sig också för den som är frisk. Är man sjuk och inte har någon som kan hjälpa en, ja det går inte, säger Dalia Jamal

Sjukdomen gör att han drar sig undan. Sitter mest på sitt rum i lägenheten och spelar tv-spel – fotboll.

Dalia är uppgiven. Hamas bryts ned av alla avslag, menar hon. Hon oroar sig för hur det ska gå för honom om han utvisas.

I dag likaväl som tidigare är det Dalia och hennes man som försörjer Hamas. Ibland får han lite pengar av kompisar och han samlar burkar.

Hamas Kamal får akut behandling var tredje månad och det håller honom någorlunda på benen.
Hamas Kamal får akut behandling var tredje månad och det håller honom någorlunda på benen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!