Här är vinnaren av Nya Kungsberget

Det var hemlighetsfullt in i det sista när vinnaren i arkitekttävlingen för Nya Kungsberget presenterades på tisdagen. Så hemligt att inte ens den vinnande arkitektbyrån hann komma i tid till ceremonin i stadshuset.

20 juni 2017 18:02

Förslaget "Laterna Magica", gjort av byrån Arkitema AB, vann arkitekttävlingen och fick även ett pris på 500 000 kronor. Eftersom hela processen var under sekretess väntade Jakob Björneke (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande och juryns ordförande, med att ringa och prata med segraren. När han gjorde det, någon minut före korandet, var vinnarna upptagna med annat. Men det påverkade inte stämningen när motiveringen lästes upp:

– Det vinnande förslaget erbjuder en intressant och berörande huvudbyggnad med sitt ovanliga samspel mellan glas och trä. Här kommer barn och ungdomar att mötas kring skolverksamhet, musik, dans, och olika former av idrott i en gemensam anläggning,sa Jakob Björneke.

Det är Lejonfastigheter som på uppdrag av Linköpings kommun arrangerade en öppen arkitekttävling för området i Tannefors där en högstadie- och gymnasieskola med plats för omkring 1 800 elever kommer att bli en central punkt. Totalt 25 förslag deltog i tävlingen och juryn bestående av åtta medlemmar valde ut tre pristagare. Byggstart är planerad till 2018 med invigning av den första etappen 2020-2021.

Varför vann just det här förslaget? Enligt Johanna Wiklander, stadsarkitekt och jurymedlem, var det inget självklart val. Och det var definitivt inte enbart för utseendets skull:

– Det är en intelligent byggnad som visar stadens riktningar och tar ett steg tillbaka, låter även andra gator ta plats. Den är också öppen och visar sitt innehåll mot hela staden, säger hon.

Under hösten ska de tre berörda nämnderna vars verksamheter ska finnas i byggnaden arbeta med en kostnadskalkyl. Den ska presenteras för kommunstyrelsen under våren 2018.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Zenaida Hadzimahovic

Ämnen du kan följa