"Helt otroligt att ingen blev allvarligt skadad"

Dagen efter explosionen på Ådalagatan är platsen fortsatt avspärrad – och nu får polisen assistans från Noa, nationella operativa avdelningen. "Det kommer att bli en väldigt stor utredning", säger Björn Öberg, presstalesperson vid polisen.

8 juni 2019 09:07

Det har gått nästan exakt 24 timmar sedan det första larmet inkom till SOS Alarm om en explosion på Ådalagatan i centrala Linköping.

– Det är helt otroligt att ingen blev allvarligt skadad. Klockan 09 en klämdag borde det ha varit folk ute och gått till och från bostäderna. Hamngatan som ligger intill är en av Linköpings mest trafikerade gator, säger Björn Öberg till Nyhetsbyrån TT på lördagsmorgonen.

LÄS MER: Gängkriminell kan ha varit målet

Polisen spärrade av ett stort område strax efter händelsen men i nuläget har avspärrningarna minskat.

– Nu är det sträckan på Hamngatan, där det är mest förödelse, mellan Drottninggatan och Linnégatan, säger Björn Öberg när vi talar med honom på lördagsmorgonen.

Polisens arbete med den tekniska undersökningen fortsätter under lördagen.

– Även när vi är klara kan det vara så att platsen fortsätter att vara avspärrad, tills fastighetsbolag kommit fram till hur skadorna ser ut på det mest drabbade huset och om det finns någon rasrisk.

LÄS MER: Så såg lägenheten ut efter explosionen.

Nationella operativa avdelningen, Noa, kommer på lördagen att bistå Linköpingspolisen med assistans. De kommer bland annat att hjälpa till med dokumenteringen.

– Efter den här mest akuta fasen med att få koll på läget har vi nu gått över till en ren utredningsfas. Det här kommer att bli en väldigt stor utredning, säger Björn Öberg.

Flera tips har kommit in till polisen, i flera spridda riktningar. En del av tipsen har varit värda att följa upp och värdera. Ingen person varpå lördagsmorgonen frihetsberövad som misstänkt för brott. Polisen rubricerar händelsen som grov allmänfarlig ödeläggelse.

Är ni intresserade av några speciella vittnesuppgifter?

– I första hand är det personer eller fordon som har rört sig i området som man kan tro ha något med det hela att göra. Vi misstänker att någon har placerat något som har exploderat.

– När den eventuella sprängladdningen har placerats vet vi inte, säger Björn Öberg.

Vår reporter Sune Johansson var på platsen tidigt på lördagsmorgonen.

– Det är avspärrat fortfarande. Polisen och vakter har funnits på plats här under natten. Men det är lugnt på platsen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gramos Gutiqi, Emil Jakobsson

Ämnen du kan följa