Vi har tidigare skrivit om Abbas Alavi och att han fått avslag på sin begäran om uppehållstillstånd i Sverige. Abbas har under sin tid i Sverige konverterat till kristendomen. Men Migrationsverket tror inte på att Abbas Alavi har konverterat på grund av en genuin religiös övertygelse. Han får därför ingen ny prövning.
Sedan slutet av februari har Abbas Alavi suttit på ett förvar i Åstorp i väntan på utvisning. Häromdagen kom utresedatum och på tisdag 30 april flygs han tillbaka till Afghanistan. Men redan i helgen kommer han, enligt uppgift, att flyttas till ett förvar i Märsta.
De snart två månader han suttit i förvaret har tagit på honom. Han är orolig och rädd för vad som ska hända, berättar han i telefon från Åstorp.
Har du någon plan för vad du ska göra när du kommer Afghanistan?– Nej, ingen plan. Jag vet ingenting, säger han.
LÄS MER: Utvisas trots protester
Många människor har varit involverade i Abbas öde och från Missionsförsamlingen har man tillsammans med Abbas juridiska ombud Almina Imamovic – numera hans förvarsbiträde – begärt att hans fall ska tas upp i Europadomstolen. Dokument har också skickats till FN för en bedömning om Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna.
I Europadomstolen såg det till en början mörkt ut, men nu har domstolen begärt in kompletterande handlingar senast 15 maj. Om det betyder att fallet ska tas upp eller inte är oklart.
Pierre Karatzian på Migrationsverket skriver i ett mejl: "När det gäller ärenden som Europadomstolen tar upp informeras Sverige och Migrationsverket inhiberar då ärendet i väntan på att det kommer en dom."
Inhibitionen betyder då att utvisningen skjuts upp. Men Migrationsverket hittar ingen sådan begäran från Europadomstolen.
Enligt Almina Imamovic finns det en begäran om verkställighetshinder inlämnat till Migrationsverket från en jurist på organisationen Scandinavian human right lawyers. Under torsdagen var det oklart hur Migrationsverket ställde sig till detta.
Maria Lundgren, Abbas svenska "mamma" är uppgiven.
– Jag är så jättetrött och jätteledsen, men måste ändå försöka kämpa, säger hon.
Hon förstår inte hur myndigheterna tänker.
– Jag upplever att allt är ett sådant hyckleri, där man säger en sak men agerar helt tvärtemot.
Hon och familjen har hälsat på Abbas två gånger, nu senast under påsklovet. Han hade fått jättemånga påskkort från församlingen, berättar hon.
– Inte för att det gör hans sak bättre, men han mår kanske bättre av att veta att många tänker på honom, säger hon.