"Jag sitter i fÀngelse utan att ha gjort nÄgot brott"

Pengarna rÀckte till en tÄgbiljett till Linköping. Det var sÄ Abbas Alavi hamnade hÀr, för fyra Är sedan. Nu sitter han pÄ grÀnspolisens förvar i MÀrsta.

Det finns inga galler i Abbas Alavis fÀngelse. Men dörrarna Àr lÄsta. Hans möjlighet till "normalt" liv Àr ytterst  begrÀnsade.

Det finns inga galler i Abbas Alavis fÀngelse. Men dörrarna Àr lÄsta. Hans möjlighet till "normalt" liv Àr ytterst begrÀnsade.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2019-08-01 09:00

Vi har tidigare berÀttat om Abbas frÄn Afghanistan, som kom till Sverige vÄrvintern 2015. Samma Är han fyllde 16. Trots att hans pappa mördades av talibanerna och hans mamma inte lÀngre Àr i livet, fick han inte stanna. Hans juridiska ombud har gÄng pÄ överklagat beslut och anfört verkstÀllighetshinder för att hindra en utvisning. Under den processen har Abbas blivit troende. Han har hittat bÄde familj och vÀnner i Missionskyrkan i Linköping och det var ocksÄ dÀr han döptes i juni 2017.

21 februari togs Abbas av polisen i Linköping. Sedan dess har han suttit i förvar pÄ flera stÀllen. Sedan en tid tillbaka sitter han i MÀrsta, dÀrifrÄn deporteras de flesta. Abbas och jag har pratat med varandra i telefon flera gÄnger. Men nu ska vi ses.

Byggnaden vi kommer till Àr en lÄg tegelbyggnad i det som verkar vara ett industriomrÄde. Ingenstans utomhus, sÄvitt jag kan se, framgÄr det vilken typ av verksamhet som finns hÀr. PÄ entrédörrarna blir man ÀndÄ upplyst om att omrÄdet Àr kamerabevakat.

Vi har kommit till Migrationsverket förvar pÄ Maskingatan i MÀrsta, eller Arlandastad som gps:en hÀvdar. PÄ fem avdelningar, varav en Àr för kvinnor, sitter mÀnniskor i vÀntan pÄ en nÀra förestÄende utvisning.

En del vill resa tillbaka, medan andra i likhet med Abbas inte vill det.

I receptionen fÄr vi visa legitimation. NÀr de tvÄ vakterna kommer för att hÀmta oss fÄr vi grönt ljus för kaffetermosen och bullarna.

Det görs med en vÀnlig kommentar om att man helst ser att saker ska komma i obrutna förpackningar. Men bullarna ser lika oskyldiga ut som de Àr, sÄ det fÄr passera.

I en smal korridor stÄr en tredje person utanför "vÄrt" besöksrum och vi fÄr en genomgÄng om hur vi ska göra om vi vill komma ut.

– Ni trycker bara hĂ€r. Även om vi inte kommer direkt sĂ„ behöver ni inte oroa er, vi ser er hela tiden hĂ€r i korridoren, sĂ€ger en av vakterna.

Det hÀr Àr sÄ lÄngt besökare kommer. Till avdelningen fÄr ingen följa med.

Besöksrummet Àr litet, vÀggarna Àr vita. En tvÄsitssoffa med blÄtt konstlÀder, en fÄtölj i samma stil, en stol med trÀsits och metallben, ett vitt bord med metallben, en blÄ matta och en papperskorg finns i rummet. Det Àr allt. LÄngt ifrÄn mysigt, men inte heller skrÀckinjagande. Ordet officiellt beskriver det rÀtt sÄ vÀl.

Abbas Alavis har en t-shirt med blÄbÀrstryck. En present frÄn en vÀn i missionsförsamlingen i Linköping. PÄ huvudet sitter den keps han oftast har pÄ sig och som jag sett pÄ kort. Tyget pÄ jeansen Àr trasigt vid knÀna, precis pÄ samma sÀtt som man kan se pÄ vilken tonÄring som helst.

Men Abbas Alavi Ă€r inte lĂ€ngre tonĂ„ring, han fyllde 20 i vĂ„ras. En födelsedag han inte kunde fira i frihet. Sedan polisen tog honom har han flyttats runt mellan förvaren i Åstorp, GĂ€vle och nu MĂ€rsta. Det har blivit mĂ„nga dagar – visserligen inte bakom galler – men bakom stĂ€ngda dörrar, med ytterst liten möjlighet att Ă€gna sig Ă„t nĂ„got av det som annars fyller vanliga mĂ€nniskors vardag.

PÄ förvaret stÀdar man sitt rum och tvÀttar sina klÀder. Det Àr allt som krÀvs.

Abbas trÀnar en del, det gillar han. Det Àr ocksÄ dÀrför han siktar pÄ att bli att utbilda sig till brandman nÀr han gÄtt ut vÄrd- och omsorgsprogrammet pÄ Birgittaskolan.

Om han nu fÄr möjlighet att fortsÀtta sina studier, vill sÀga.

Abbas ger ett allvarligt intryck. PĂ„ bra svenska svarar han pĂ„ frĂ„gor. Ler lite ibland. Han blir ivrig nĂ€r jag stĂ€ller den – förstĂ„r jag – dumma frĂ„gan om de kan Ă„ka i vĂ€g och bada nĂ„gon gĂ„ng.

– Nej, aldrig. Men det skulle jag verkligen vilja. Jag Ă€lskar att bada, sĂ€ger han och skiner upp.

NÄgot utebad Àr det inte tal om, inte sÄ mycket annat heller. Tillvaron pÄ förvaret Àr enahanda. Den ena dagen Àr den andra lik. Hur det ser ut utanför förvarets vÀggar spelar egentligen inte sÄ stor roll. Utevistelsen Àr begrÀnsad till en och en halvtimme. Men dÄ kan det bli lite fotboll, ett av Abbas största intressen. I Linköping var han medlem i MalmslÀtts fotbollsklubb dÀr han spelade högerback.

SÄ hur fÄr du dagarna att gÄ?

– Jag gör inte sĂ„ mycket, sitter mest vid datorn, sĂ€ger han.

NĂ„gon frukost var det lĂ€ngesedan han Ă„t, han brukar vakna lagom till lunchen. Sedan slĂ„r han ihjĂ€l timmarna med att sitta vid dator och – som sagt – gĂ„ ut en stund.

– Jag sitter i fĂ€ngelse trots att jag inte gjort nĂ„got, konstaterar han.

Han Àr orolig över att hans svenska ska försÀmras. I förvaret pratar han ingen svenska alls. Han skulle förstÄs kunna prata med vakterna, men trots att han vet att det inte Àr sÄ, sÄ blir ju vakterna lite av "fiender". Han ler lite generat.

Hans psykiska tillstÄnd Àr inget vidare. Ovissheten och mÄnaderna i förvaret, har tÀrt pÄ honom. I Àrlighetens namn har tanken pÄ att bara ge upp och Äka tillbaka till Afghanistan föresvÀvat honom. Vem vill tillbringa sitt liv instÀngd?

– Man vill vara fri, blir jag dödad ja, det var vĂ€l sĂ„ mitt liv blev, sĂ€ger han och rycker uppgivet pĂ„ axlarna.

Men nej, han vill inte ge upp och han sÀger att ett liv i Afghanistan inte finns för en person med hans bakgrund.

– Det Ă€r dĂ„ligt att vara kristen i Afghanistan och det Ă€r dĂ„ligt att vara hazar i Afghanistan. TĂ€nk dĂ„ att du Ă€r bĂ„de kristen och hazar...

Han avslutar inte meningen som blir hÀngande i luften.

Nu vÀntar han pÄ myndigheternas besked. Han vet att Afghanistan har vÀgrat att ta emot honom, men vilka samtal som pÄgÄr mellan hans hemland och Sverige vet han inte. Till besked kommer, sitter han dÀr han sitter. TvÄ mÄnader i taget kan han hÄllas, och som lÀngst i ett Är. Varje dygn kostar 3 790 kronor. PÄ ett Är blir det nÀstan 1,4 miljoner kronor.

Men Abbas har stöd. VÀnner hör av sig och hÀlsar pÄ. Församlingen ber för honom och sÄ har han sin tro. Men tron har verkligen prövats under mÄnaderna i förvaret.

Finns verkligen Gud, nÀr det blir sÄ hÀr? Har jag nÄgon roll i tron, har han frÄgat sig.

NÀr han flydde mot Europa vintern 2015, hade han inte en aning om att det fanns andra religioner Àr islam. En snÀll prÀst i Grekland gjorde att han fick upp ögonen för nÄgot som hette kristendom. Men det var inget han funderade sÀrskilt mycket pÄ. I Linköping var han i SkÀggetorpskyrkan ibland för att fÄ hjÀlp med lÀxor och lite annat. Det var nÀr han efter sin 18-Ärsdag flyttade hem till en kristen familj som intresset vÀcktes pÄ allvar. Ett intresse som sÄ smÄningom slutade med ett dop.

Ett beslut som han Àr rÀdd ska kosta honom livet i hans eget land.

Abbas har telefon och tillgÄng till dator.  Men personliga besök mÄste alltid ske i ett av förvarets smÄ kala rum.
Abbas har telefon och tillgÄng till dator. Men personliga besök mÄste alltid ske i ett av förvarets smÄ kala rum.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!