I veckan ställde sig socialutskottet bakom regeringens förslag att förbjuda rökning på vissa allmänna platser - såväl busshållsplatser som uteserveringar. Förbudet som förväntas träda i kraft 1 juli 2019 omfattar även rökning av elektroniska cigaretter. Pubchefen på Bishops Arms välkomnar lagförändringen med öppna armar.

– Det här har vi väntat på. Framför allt för att folk tar skada. Samtidigt riskerar vi inte att förlora gäster för att folk sitter och röker. Det har alltid vart lite problem om man ska tillåta rökning överhuvudtaget där folk sitter och äter, säger Niclas Engman.

Senaste gången riksdagen reglerade rökning på krogen, 1 juli 2005, blev det förbjudet att röka inomhus. Niclas Engman förväntade sig då att övergången skulle bli knölig och påverka försäljningen – men ändrade snart uppfattning när han såg hur förändringen togs emot och har sedan dess haft en annan bild av rökningens påverkan.

– Hade du frågat mig för 10-15 år sedan hade jag nog sett annorlunda på det. Hade du gått ut och frågat folk på stan idag så hade nog ingen protesterat mot att man inte får röka på krogen. Man har blivit medveten om rökningen. För längesen var det standard att man rökte på nattklubbar, det har ändrat sig som från dag till natt.

Delar du den här bilden med andra krögare i stan?

– Det är jag ganska övertygad om.

2005 var inte elektroniska cigg etablerade på marknaden och det har länge funnits frågetecken kring hur regeringen ska hantera den alternativa tobaks-cigaretten. Men när man nu stänger möjligheten att röka på uteserveringar förbjuds även e-ciggen som valmöjlighet.

– Det är bra också, för att undgå missförstånd, säger Niclas.

Rökare blir nu hänvisade till andra sidan gatan för att inte röken ska nå människorna som sitter på uteserveringen.

Guldsmeden Yngve Alexandersson är själv rökare men är liksom Niclas Engman positiv till lagförändringen.

– Jag tycker det generellt är ganska bra. Jag själv röker men när jag går ut och käkar går jag undan för det är inte så trevligt att sitta vid ett bord med rökarna intill sig. Däremot borde det finnas fler askkoppar i stan för oss som röker.

Lagförslaget ska först debatteras i riksdagen innan det förväntas klubbas igenom den 12 december.