Lundbergs vill bygga lägenheter

Två bostadsbyggen planeras vid Västanågatan. Studentbostäders projekt vid Flamman får nu sällskap av Lundbergs lite längre ner på gatan.

Fastighets AB L E Lundberg vill bygga 19 lägenheter vid korsningen Västanågatan–Gärdesgatan i Gottfridsberg.

Fastighets AB L E Lundberg vill bygga 19 lägenheter vid korsningen Västanågatan–Gärdesgatan i Gottfridsberg.

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2020-03-23 17:53

Studentbostäder – dotterbolag till Stångåstaden – har kommit längst i sina planer. Det handlar om cirka 150 studentbostäder som ska byggas studentområdet Flammans parkering. Den detaljplanen var ute på samråd före årsskiftet och väntas därmed kunna antas under 2020.

Lundbergs planer är lite blygsammare. Fastighetsbolaget vill bygga ett flerfamiljshus med 19 lägenheter i hörnet Västanågatan–Gärdesgatan, även det granne med Flamman. Platsen används i dag som bilparkering. 

Samhällsbyggnadsnämnden gav vid sitt senaste sammanträde ett positivt besked till Lundbergs, som dock får ställa sig i kön. Planarbetet väntas inte kunna startas förrän 2023, och byggstart kan det då bli tidigast 2025.

Lundbergs räknar med att bygga 5–6 våningar plus ett källarplan. För att lösa parkeringsfrågan planeras ett garage, men också att samutnyttja garage på andra sidan Västanågatan.

Plankontoret pekar på flera frågor som måste utredas, bland annat trafikbuller, dagvatten och möjlighet till utomhusvistelse på innergården. Ny bebyggelse måste också ta hänsyn till kulturhistoriskt värdefulla byggnader i närheten.

Flamman är Linköpings äldsta studentboende, med 235 korridorrum och 11 lägenheter. Studentbostäder planerar att bevara och renovera byggnaderna.

Flamman byggdes 1965 för studenter på Lärarhögskolan efter ritningar av Hans Westman – som också var arkitekten bakom bland annat Sporthallen i Linköping och en rad studentområden i framför allt Lund. 

Karta: Västanågatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!