Nu är spektakulära konstverket invigt

Nu har Maria Miesenbergers konstverk vid Steningeplatsen invigts. Det skedde i samband med en blåsig tillställning på tisdagen.

24 oktober 2018 05:00

Skulpturen av Maria Miesenberger, som har monterats under de senaste veckorna, visar en ung pojke i silver längst upp på ett antal stålpelare.

– Jag tänker att det är solens strålar som avspeglar sig på marken och att det är jordens magnetfält som förhindrar att solen seglar i väg, sa Miesenberger vid invigningen där de inbjudna gästerna nästan fick ta spjärn för att inte blåsa bort.

Det är genom Botrygg AB:s konstsatsning som ett tiotal konstnärer engagerat sig i den nya stadsdelen i övre Vasastaden och bolagets styrelseordförande Michael Cocozza avslöjade att företaget så här långt sponsrat projekten med sammanlagt fem miljoner kronor.

– Vi har byggt 550 lägenheter här till en kostnad av cirka en miljard kronor. I det sammanhanget är fem miljoner inte särskilt mycket, sa Cocozza och förklarade att han och övriga i sällskapet så snabbt som möjligt skulle förflytta sig inomhus för att komma undan de starka vindarna.

Lars-Ove Östensson, kommunens konstchef, menade att konstverket innebär att Linköping fått ett nytt landmärke.

– Denna och övriga satsningar som görs för att smycka staden visar att vi är en kommun som bryr sig om sina invånare. Konstverken sätter en slags ton vad Linköping står för.

Maria Miesenberger berättade att hon fick en förfrågan om att skapa konstverket, som hon kallar för "Hoppet", för drygt fyra år sedan.

– Min son Hugo var då sex år och han fick sitta som modell när jag började arbeta med hur det skulle kunna bli.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pelle Johansson

Ämnen du kan följa