Nu ska Detektiven få ett lyft

Utseendemässigt var p-huset Detektiven modernt så det förslog när det byggdes. Med 27 år på nacken är det dags för en rejäl ansiktslyftning.

Så här ser infarten till p-huset ut i dag. Utfarten är mot Repslagargatan- Nu vill fastighetsägaren fräscha upp hela byggnaden.

Så här ser infarten till p-huset ut i dag. Utfarten är mot Repslagargatan- Nu vill fastighetsägaren fräscha upp hela byggnaden.

Foto: Felicia Rosell

Linköping2019-08-27 18:00

När beslutet om att bygga Detektiven togs 1991 kom en del kritik från Linköpingsbor som tyckte att den moderna parkeringskuben stack ut lite för mycket där den placerats. Bland annat för att den tänkta byggnaden 14 meter hög, tedde sig hotfull där den reste sig bland annat mot Arbis sirliga 1800-talsfastighet.

Men argumentet för bygget var den gången att det aldrig går att dölja att ett p-hus är något annat än ett p-hus. Varje hus i stan skulle representera sin tidsålder, sa högste chefen för det på den tiden kommunala fastighetsbolaget Västanstång, den gången.

Trots detta så var ändå tanken att lätta upp det lite strama betongutseendet mot Drottninggatan med butiker i gatuplanet. Så många olika butiker blev det nu inte tal om. Under många år har restaurangen L´Orient funnits här, men också det är numera historia. Till historien går också den portal som prydde ingången till L´Orient. Den kommer restaurangens ägare, Sami Rahim, att plocka ner och sätta upp någon annanstans, säger han.

– Du får återkomma i frågan så kanske jag kan säga var jag ska ha den.

Renoveringen av själva p-huset – som redan har börjat – ska inte bara ge Detektiven ett utseendemässigt lyft, tanken är också att p-huset med en ny bottenvåning ska liva upp både Drottninggatan och Repslagaregatan. Nedre delen av byggnaden mot Drottninggatan ska få glaspartier vilket gör det lättare för gående att se vad som pågår i nya lokaler på bottenvåningen. Vilken verksamhet som ska bedrivas i de tänkta lokalerna är ännu inte klart, enligt Jan-Åke Jonsson, projektledare på Sankt Kors.

De soprum och offentliga toaletter som finns mot Repslagargatan försvinner och ska ersättas bland annat av lokaler där man kan parkera cyklar. Möjligheten att också kunna ladda elcyklar där undersöks.

Parkeringshuset kommer att få en helt ny huvudentré i hörnet Drottninggatan och Repslagargatan. Det är ett steg mot en tryggare miljö eftersom det hörnet har upplevts som otryggt, enligt Jan-Åke Jonsson.

Renoveringen beräknas vara klar i januari 2020 och p-huset är öppet under hela byggtiden, med smärre inskränkningar i antalet p-platser, beroende på var i renoveringsarbetet man befinner sig. Men när allt är klart är antalet platser detsamma som i dag, 340.

Något som ska bli bättre är skyltningen.

– I dag upplevs skyltningen som rörig. Vi vill göra den tydligare, säger Jan-Åke Jonsson.

Budgeten för renoveringen ligger på cirka 10 miljoner kronor.

Stående ribborupptill och mycket glas nedtill. Så kommer p-huset Detektiven att se ut när det är klart i januari 2020.
Stående ribborupptill och mycket glas nedtill. Så kommer p-huset Detektiven att se ut när det är klart i januari 2020.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!