Ny policy för elevledighet upprör

På Ekängens skolor i Linköping har skolledningen antagit en restriktiv policy för ledighetsansökningar för elever. Reaktionerna från föräldrarna är delade.

Det är andra tider nu på Ekängens skolor när det gäller ledighetsansökningar för elever. Skolledningen har antagit en ny restriktiv policy.

Det är andra tider nu på Ekängens skolor när det gäller ledighetsansökningar för elever. Skolledningen har antagit en ny restriktiv policy.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-09-17 06:00

Varje höst handskas rektorer i Linköping med allt fler ledighetsansökningar för elever. I Ekängens skolors nya policy står det att "ett mycket restriktivt förhållningssätt angående ledighetsansökningar för elever kommer att gälla". Detta innebär bland annat att "ledighet kommer generellt ej att beviljas för exempelvis semesterresor, födelsedagsfirande eller längre utlandsvistelser där eleverna skrivs in på skolor som inte står under svensk statlig tillsyn."

Enligt policyn ska endast ledigheter som skolledningen bedömer vara absolut nödvändiga beviljas. Heida Östlund, rektor på Ekängens skolor, anser att en sådan policy var nödvändig.

– När jag började som rektor på skolan märkte jag att många elever var lediga. Det verkade som om någon eller några alltid var lediga. Vi började titta på vad skollagen säger om det, sedan läste vi förarbetsskrifter och pratade med experter på Skolverket. Allt detta gjorde vi innan vi fattade beslut om vår policy, säger Heida Östlund.

Hur har föräldrarna reagerat?

– Beslutet möttes av blandade reaktioner. Vi har träffat föräldrar från varje årskurs och förklarat hur vi tänkte. Vi har skolplikt i Sverige och våra elever har rätt till ett antal undervisningsdagar och -timmar. Skolan måste värna om elevernas rätt till undervisning. Det blir även en bättre arbetsmiljö för våra pedagoger eftersom elevernas ledighet innebär mycket extra arbete för dem, säger hon.

Enligt Heida Östlund välkomnades policyn av många föräldrar, men det blev också en del upprörda känslor.

– Jag upplevde däremot ingen hets, utan snarare att vi hade en bra diskussion och att flera tog till sig skolledningens argumentation.

Hon lyfter också fram att en samlad skolforskning visar på att möte mellan pedagog och elev är den allra viktigaste faktorn för god kunskapsinlärning. Därför anser hon att elevernas tid i skolan måste försvaras och prioriteras.

LÄS MER:"Handlar om samhällets syn på skolan"

Corren har pratat med en av de upprörda föräldrarna.

– Vi lever i en annan tid nu, alla föräldrar har inte möjlighet att ta ledigt när det är sport- eller höstlov utan de kan ta ledigt när deras yrke tillåter det. Att familjen inte längre ska kunna åka skidor på vintern eller fira sina far- och morföräldrar under en förlängd helg är ett ingrepp på familjens möjligheter att umgås och ha roligt tillsammans, säger föräldern.

Men en flexibilitet kommer även i fortsättningen att finnas. Några elever fick ledigt eftersom deras föräldrar redan i våras köpt resor.

– De föräldrarna utgick ifrån hur det var tidigare på skolan. De har nu förstått att man inte längre kan utgå ifrån att en ledighet är en självklarhet, men den här gången fick de ledigt, säger Heida Östlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om