V: Vi satsar på barn, inte på asfalt

Vänstern vill satsa på barn och unga istället för gator och asfalt. Det framgår av det budgetförslag som presenteras i fullmäktige i morgon, tisdag.

28 maj 2019 09:44

I budgetens förord slår partiet fast att man vill skap en annan värld och ett annat Linköping och beskriver sin budget som en följd av den grund som partiets politik vilar på; socialism, feminism och ekologi.

När det gäller det sistnämnda skriver partiet: "I en kommun där åkermarken är bland den bästa i landet, vill vi satsa på det närproducerade, ekologiska".

Partiet trycker också på vikten av goda arbetsvillkor, de pekar på högt arbetstempot för många som arbetar inom skola, förskola, omsorg och socialtjänst.

Annars är det barnen som fått mest utrymme i Vänsterpartiets budget. Pengarna för extra satsningar, bland annat på alla barns rätt till fritids och att göra Kulturskolan gratis tas rån den ram som Alliansens föreslagit för Samhällsbyggnadsnämnden. I Vänsterns förslag får Barn- och ungdomsnämnden 63 miljoner mer än i Alliansens förslag. En stor del av de pengarna – 29 miljoner – tas från samhällsbyggnadsnämnden.

Resten vill partiet finansiera med tillfälliga med medel – totalt 100 miljoner – från Stångåstaden. Pengar från Stångåstaden ska också användas för att skapa jobb inom företaget.

– Vi vill visa på ett annat sätt att räkna, att vi satsar på människor och särskilt prioriterar barn framför andra satsningar som gator och asfalt, säger Jessica Eek, gruppledare för Vänsterpartiet i Linköping.

Hon pekar på partiets förslag till en jämlik elevhälsovård där man föreslår såväl en utbyggnad som en centraliserad organisation.

– Det här borde Alliansen kunna gå med på, det är helt opolitiskt förslag, säger Jessica Eek.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Ekstedt

Ämnen du kan följa