SD vill rusta järnvägen i glesbygd

Fyra riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna vill se bättre järnvägar mot Kalmar och Blekinge.

Clara Aranda (SD)

Clara Aranda (SD)

Foto: Tommy Wargamsjo

Linköping/Västervik2018-11-06 10:30

Nyvalde riksdagsledamoten Jonas Andersson (SD) har tillsammans med de tre partikamraterna Clara Aranda, Anne Oskarsson och Mattias Bäckström Johansson skrivit en motion till riksdagen med uppmaningen att lägga mer pengar på järnvägen från Linköping mot Kalmar och Västervik.

Anne Oskarsson och Mattias Bäckström Johansson är riksdagsledamöter från Kalmar så motionen innehåller också en önskan om bättre järnvägar mot Blekinge.

"På infrastrukturkartan över Sveriges järnvägar är sydöstra Sverige en vit fläck och så tycks det också förbli sett till de projekt som just nu planeras", skriver de bland annat.

Motionärerna vill att det startas en utredning som tar reda på förutsättningarna för att bygga en ny kustjärnväg genom sydöstra Sverige.

Nu är de fyra Sverigedemokraterna inte ensamma om att vilja satsa på Tjust- och Stångådalsbanan och järnväg i sydöstra Sverige. Tidigare under åren har flera centerpartister skrivit liknande riksdagsmotioner. Förra hösten var det kristdemokraten Magnus Oscarsson som i en motion påtalade behovet av att rusta just denna järnväg.

Stångådals- och Tjustbanan renoverades i mitten av 90-talet och det finns redan utredningar som pekar på att banan skulle behöva ny räls, ett nytt signalsystem och elektrifiering. Nu körs tågen på diesel och just nu finns inga pengar avsatta för upprustning.

Läs mer: Satsning på tågen

Jonas Andersson, Sverigedemokraterna
Jonas Andersson, Sverigedemokraterna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!