Berusad lastbilschaufför körde i diket

Lastbilschauffören hade 1,85 promille alkohol i blodet när han körde i diket. Nu har han åtalats för grovt rattfylleri.

Lastbilschauffören hade 1,85 promille alkohol i blodet när han körde i diket utanför Kisa.

Lastbilschauffören hade 1,85 promille alkohol i blodet när han körde i diket utanför Kisa.

Foto: Polisen

Linköpings kommun2020-04-08 05:00

Det var vid 23-tiden den 13 februari i år som vittnen slog larm om att det inträffat en trafikolycka på länsväg 134, strax utanför Kisa. En lastbil hade kört i diket. 

Räddningstjänsten ryckte ut till platsen och möttes av lastbilschauffören som hade försökt att ta sig upp ur diket genom att backa. 

– Jag stannar bakom bilen och när jag kommer fram märker jag att han är bra berusad och extremt otrevlig. Jag försökte bara prata på ett lugnt sätt och lugna ner honom lite, säger räddningsledaren i förhör. 

Polis kom till platsen och lastbilschauffören ansågs vara så aggressiv att han belades med handfängsel. Det visade sig att mannen, som nu har åtalats för grovt rattfylleri, hade 1,85 promille alkohol i blodet. I förhör har mannen erkänt brottet. 

– Jag ångrar alltihop, det var vansinnigt dumt, det vet jag, säger mannen i förhör. 

Mannen medger i förhör att han druckit vin och whisky innan han satte sig bakom ratten. Han medger även att han uppträdde otrevligt på olycksplatsen. 

– Jag är lite aggressiv när jag dricker, det vet jag. Jag blir lite irriterad och tjurig, säger mannen i förhör och fortsätter:  

– Ärligt talat så erkänner jag det jag gjort. Och jag ångrar alltihopa. Jag har fullständig ångest. Jag får bekosta reparationen av bilen själv. Det går inte att skylla på någon annan.

Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille alkohol i blodet eller 0,5 milligram per liter i utandningsluften. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!