Förskolor läggs ner i Skäggetorp

Till jul ska två förskolor i Skäggetorp flytta. Nu är föräldrarna upprörda och vill att beslutet ska ändras.

Tanken med att byta från små förskolor till större är att barnen ska delas upp i mindre grupper.

Tanken med att byta från små förskolor till större är att barnen ska delas upp i mindre grupper.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-10-07 05:00

Det är två förskolor i Skäggetorp som ska flyttas. Rågången och Klockargården.

Informationen gavs i veckan till föräldrarna och ilskan är stor. Föräldrarna är arga och menar att den lilla förskolan har alla fördelar jämfört med en flytt till Nygårdsskolan där barnantalet är större.

Föräldrarna är kritiska mot det de anser vara sen information och kräver av ordförande och vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden Erik Östman (M) och Elias Aguirre (S) att beslutet ska rivas upp.

Men beslutet är inte nytt. Det togs för flera år sedan av den tidigare majoriteten, konstaterar Erik Östman.

– Det har att göra med att små förskolor har svårt att klara personalsituationen när någon är sjuk eller borta av någon anledning. En liten förskola är mera sårbar än en större.

Hur tänker ni i nämnden kring detta?

– Alla våra förskolor jobbar med små barngrupper. Även om förskolan är stor så är det aldrig så att barnen befinner sig i ett sammanhang där du har hundra barn på ett och samma ställe.

Han påpekar att personalen alltid delar upp barnen och att man arbetar i mindre barngrupper.

– Just i Skäggetorp är de dessutom mycket duktiga på att klara av det.

Han förstår att föräldrarna är oroliga när allt blir nytt. Men själv är han inte orolig.

– Kvaliteten på Nygårdsskolans verksamhet är mycket hög. Som helhet tror jag att det här blir mycket bra. Men det är klart att det känslorna kanske svallar när skiftet sker.

När det gäller personalen så tror Erik Östman att de flesta följer med i flytten. Man flyttar liksom hela laget, med barn och personal.

– Åtminstone gäller det Klockargården. 

Kontentan efter flytten blir att barnen till stor del har samma personal, men miljön är en annan. Vinsten är att det finns större tillgång till mer personal om någon blir sjuk eller har semester.

Nygårdsskolan har också genomgått en rejäl renovering inför förändringarna.

Vad händer med Klockargårdens och Rågångens lokaler efter flytten?

– Exakt vad som händer när vi går ur dem kan jag inte svara på i dagsläget, säger Erik Östman.

Vice ordförande i nämnden, Elias Aguirre (S) är inte insatt i ärendet. Han satt inte i nämnden när beslutet togs. Men känner till att föräldrar är upprörda.

– Jag förstår att man är nöjd med den verksamhet man har och känner sig kanske osäkra att komma till en större verksamhet. Det har jag full respekt för, säger han.

Erik Östman (M), ordförande i  barn- och ungdomsnämnden är inte orolig för att kvaliteten på förskolan ska bli sämre i och med en flytt. Tvärtom blir flexibiliteten större, säger han.
Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden är inte orolig för att kvaliteten på förskolan ska bli sämre i och med en flytt. Tvärtom blir flexibiliteten större, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!