Klart: Då släpps Axelsson ur fängelset

Andreas Axelsson, som dömts för polismorden i Malexander, får sitt livstidstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Det beslutade Örebro tingsrätt på fredagen. Det innebär att han kan vara en fri man 2023.

Andreas Axelsson dömdes år 2000 för polismorden i Malexander.

Andreas Axelsson dömdes år 2000 för polismorden i Malexander.

Foto: Mia Karlsvärd

Linköpings kommun2020-02-07 11:59

Andreas Axelsson  dömdes i juni 2000 till livstids fängelse för bland annat mord på två polismän i Malexander, försök till mord av en annan polisman och fyra fall av grovt rån.

Axelsson ansökte nyligen om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt fängelsestraff på 32 år. Åklagaren medgav en omvandling till 35 år. 

Örebro tingsrätt konstaterar i beslutet att Axelsson under hela verkställigheten visat god skötsamhet och har klarat byte till anstalt med lägsta säkerhetsklassning utan anmärkning. Av beslutet framgår att Axelsson haft 162 permissioner som han skött utan problem. 

Tingsrätten anser att risken är låg för att han ska återfalla i brottslighet och gör bedömningen att det inte föreligger en konkret och beaktansvärd risk för att han ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag.

Tingsrätten anser visserligen att omständigheterna kring morden och mordförsöket var synnerligen försvårande och att gärningarna har ett straffvärde som motsvarar 35 års fängelse. Då man i Sverige släpps ut efter två tredjedelar av straffet innebär det att Axelsson kan vara en fri man år 2023.

I november beslutade samma domstol att även Tony Olsson, som även han dömts för polismorden, skulle få sitt livstidsstraff omvandlat till fängelse i 35 år.

Den tredje gärningsmannen, Jackie Arklöv, har hittills vid tidigare prövningar nekats att få sitt livstidsstraff omvandlat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!