Öppna förskolorna stänger i Linköping

På grund av virusspridningen stänger de öppna förskolorna i Linköping från och med onsdagen 25 mars.

Linköpings kommuns åtta öppna förskolor kommer att hållas stängda tills vidare.

Linköpings kommuns åtta öppna förskolor kommer att hållas stängda tills vidare.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Linköpings kommun2020-03-24 20:09

Beslutet fattades på måndagen av Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Linköpings kommun.

– Vi stänger på grund av två anledningar i huvudsak. Den första är för att minska smittspridningen. Det är en arena som vi kan stänga för att minska spridningen av viruset i samhället. Den andra anledningen är att vi frigör personal för att kunna stärka upp i andra delar av verksamheten där det behövs på grund av sjukfrånvaro eller liknande i de här tiderna, säger han.

De öppna förskolorna kommer att vara stängda tills vidare i Linköpings kommun. 
– Skälet till det är att vi inte vet hur länge den här krisen kommer att pågå. Förhoppningsvis kommer ett nytt beslut att tas framåt våren. Men det beror på hur omständigheterna ser ut när det gäller utvecklingen av coronaviruset. Det är det som kommer att styra helt.

Enligt Erik Östman har andelen barn på de öppna förskolorna minskat de senaste veckorna. Han berättar också att det i nuläget inte är aktuellt att stänga förskolorna i Linköpings kommun.

– I en del kommuner har det diskuterats. Då har det framförallt varit fokus på de som är 15 timmars barn, det vill säga barn till arbetslösa eller föräldralediga, och man har sagt nej till dem. Enligt skollagen får man inte göra så. För vår del är det inte aktuellt just nu. Andra kommuner har motiverat det med arbetsmiljö och förmåga att få fram personal. Men där är vi inte än, i alla fall inte i närtid. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!